Više

  Morska čuvarica Šibenika

  FOTO Prije pet godina Tvrđava sv. Nikole postala je spomenik kulture: ‘Dokazali smo da smo svjetski’

   
  Pet godina je prošlo od 9. srpnja 2017. kada je šibenska Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante, uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Prestižnu titulu osvojila je kao dio obrambenog sustava Mletačke Republike iz 16. i 17. stoljeća zajedno sa zadarskim bedemima u Hrvatskoj te utvrdama iz istog razdoblja u nekoliko talijanskih gradova te u Kotoru u Crnoj Gori.
  – Uvijek kada nam se ovaj datum bliži sjetim se emocija koje smo preživjeli tada u Krakowu. I tada smo bili svjesni koliko je pred nama zahtjevan zadatak, a ovo priznanje potvrdilo je naš rad. Baština nema granica materijalna prirodna kulturna jedinstvena je i čini bogatstvo koje trebamo ostaviti budućim generacijama – kazala je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.
  Valja istaknuti i  otvorenje gostujuće izložbe autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića ‘Obrambeni sustavi Republike Venecije 16 i 17 stoljeća’ na kojoj je  je fotografski i tekstualno predstavljena svaka od šest komponenti zajedničkog upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine – utvrđeni gradovi Bergamo i Peschiera del Garda, grad tvrđava Palmanova u Italiji, fortifikacijski sustav grada Zadra i tvrđava sv. Nikole u Hrvatskoj te grad Kotor u Crnoj Gori.
  Tvrđava svetog Nikole spomenik je kulturne baštine koji se nalazi u zaštićenom području prirode, značajnom krajobrazu Kanal – Luka kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Prepoznata je po svojoj impresivnoj arhitekturi ali i krajobrazu u kojem se nalazi zato je njezino očuvanje izrazito važno.
  – Izrazito sam sretan jer nam je ova Tvrđava razlog i zaštitnica da kroz kulturu očuvamo prirodu. Štiteči kulturu ove Tvrđave štitimo prirodno bogatstvo naše županije. Čeka nas još puno posla trebamo je popularizirali ali i paziti kako bi ostala netaknuta i lijepa kakva je – rekao je Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.
  Također, Ivica Poljičak, Državni Tajnik u Ministarstvu kulture naglasio je važnost Tvrđave sv. Nikole kao i njezinu prepoznatljivost.
  – Kao tada novom državnom tajnika ovo mi je bio vjetar u leđa za sve što se nakon priznanja dogodilo. Ovo svima nama, koji smo danas ovdje, znači jako puno i sva ova baština je nama sada privilegij i čast jer za sebe možemo kazati da smo baštinici ove kulture. Pokazali smo da nam je stalo za ovaj dio naše povijesti i da znamo kako se to radi. Dokazali smo da smo Šibenski, hrvatski i svjetski te je sada prepoznata  svugdje u svijetu kazao je Ivica Poljičak.
  Za ugodnu i svečanu atmosferu pobrinuo se gitarist i profesor Ante Stošića koji je publici prenio svoj bogati glazbeni recital.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE