Jedan od najvažnijih i strateških projekata sufinanciranih od strane EU

FOTO Predstavnici Grada i Županije obišli radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Bikarac

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gradonačelnik Željko Burić, u pratnji načelnice Sektora za fondove EU iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maje Feketić, župana Gorana Pauka te direktora Bikarca d.o.o. Roberta Podruga, obišao je danas radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

– Ponosan sam što će Šibenik postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja. Ovo je jedan od najvažnijih i najvećih strateških projekata grada Šibenika sufinanciranih od strane Europske unije jer predstavlja mnogo više od komunalne usluge. To je pitanje podizanja kvalitete života, ali i uspostave ekološki učinkovitijeg i prihvatljivijeg sustava zbrinjavanja otpada- rekao je Željko Burić.

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja ne samo za Šibensko-kninsku županiju nego i za cijelu Republiku Hrvatsku. Centar za gospodarenje otpadom Bikarac sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Grad Šibenik, a vrijedan je 196.263.949,00 kuna.

Realizacijom projekta CGO Bikarac, stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobit će dugoročan kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije.

– Izgradnja centra za gospodarenje otpadom je složen projekt koji se bez pomoći države, teško može realizirati. Zato su vam Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne samo financijska nego i stručna podrška. Kako bi se zaokružila financijska konstrukcija cijelog projekta vrijednog 245 milijuna kuna Fond participira u tom iznosu sa skoro 46 milijuna kuna. Radovi napreduju očekivanom dinamikom te će Bikarac biti treći centar koji će biti izgrađen u Hrvatskoj, prvi u Dalmaciji- istaknula je Maja Feketić, načelnica Sektora za fondove EU, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Inače, izgradnja MBO postrojenja (mehaničko-biološka obrada otpada) druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište. U sklopu druge faze, uz izgradnju MBO postrojenja, izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila te se trenutno odvijaju radovi na izgradnji odlagališne plohe sa sustavom odvodnje procjednih i oborinskih voda, interne prometnice cesta, upravne zgrade s parkiralištem, trafostanice te na izgradnji i opremanju MBO postrojenja. Sve faze bit će završene do rujna 2021. godine kada bi Centar za gospodarenje otpadom Bikarac trebao krenuti u probni rad.

Trenutno se na Bikarac dovozi oko 73.000 tona otpada, od čega preko 40.000 tona komunalnog otpada. Kada CGO Bikarac zaživi, ulazni kapacitet MBO postrojenja moći će obraditi i do 70 000 tona/godišnje. Kao nusprodukt gospodarenja komunalnim otpadom na CGO Bikarac dobiti će se: izdvojeni iskoristivi otpada (papir, plastika, metal, staklo), stabilizirani biorazgradivi otpad upućen na odlaganje, gorivo iz otpada (kruto oporabljeno gorivo (SRF) za korištenje u energanama ili cementarama) i kompost od biootpada.

-Osiguranjem pravilnog gospodarenja otpadom pridonijet ćemo učinkovitom iskorištavanju resursa te održivom rastu gospodarstva županije što nam je svima u interesu – dodao je Robert Podrug, direktor Bikarac d.o.o.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk prilikom obilaska Centra istaknuo je kako je otpad jedan od najvećih izazova današnjice, a kako je kvalitetno gospodarenje otpadom preduvjet održivog razvoja.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.