Više

  Skrivena Krka

  FOTO Otvoren je interaktivni muzej u Puljanima – Eko kampus Krka pruža jedinstven turistički doživljaj

   

  Danas je otvoren Eko kampus Krka u Puljanima. Izrazito važan projekt Nacionalnog parka napokon je došao svome kraju. Njegova ukupna vrijednost je nešto više od 83 milijuna kuna, sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali prava vrijednost mu je zapravo neprocjenjiva.

  – Ovo je novi edukacijski centar koji prirodnu i kulturnu baštinu Nacionalnog parka interpretira na moderan i interaktivan način. Našim znanstvenicima omogućava napredak u razvoju znanja, a volonterima aktivno djelovanje  i razmjenu iskustava. Ovo su vrata u sjeverni dio Parka te jedinstveno i sadržajno doprinosi prostoru. Na oko 4 kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se čak pet slapova, tri srednjovjekovne vojne utvrde te rimski amfiteatar, a za većinu posjetitelja ovo je nepoznata Krka. Ovim projektom trudimo se da bude vrlo poznata – naglasila je ravnateljica JU Nacionalni park Krka Nella Slavica.

  Uređenje i opremanje Eko kampusa Krka pokrenuto je davne 2005. godine, a postalo je u međuvremenu dio šireg projekta ‘Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke’ usmjereno na održivi razvoj i očuvane eko sustava rijeke. Kampus je inspirativan primjer usklađenosti prirode s tehnološkim dostignućima 21. stoljeća koji pruža cjeloviti turistički doživljaj posjetiteljima.

  – Ovaj se Kampus uklapa u sve strateške ciljeve Općine Promina. Jedna sedmina Općine Promina je u Nacionalnom parku, a 20 posto parka je u Općini. Ovaj prostor oduvijek je bio predivan i izrazito važan za stanovništvo, a sada je obnovljen i donosi nam nove mogućnosti. Ovom obnovom možemo se podičiti i kazati kako imamo novu vrijednost – kazao je Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.

  Nacionalni park nezaobilazno je odredište stanovnika županije ali i brojnih turista. Stoga je ovaj projekt izrazito važan za turizam Šibensko-kninske županije.

  – Naša županija je izvorište hrvatske državnosti jer ovdje su stolovali kneževi i kraljevi. Kada vidite kako je ovdje uloženo 83 milijuna kuna ja kao župan sam izrazito zadovoljan i mogu vam reći da smo s ovim projektom dobili strašnu stvar. Rasteretit ćemo Skradinski buk i Roški slap, a Krka će biti dostupna i zaštićena. Sve oko nas je odraz naše kulture, a važno je naglasiti kako je baš na ovoj rijeci izgrađena druga hidroelektrana na svijetu – izjavio je Marko Jelić, Šibensko-kninski župan.

  Ovo je izrazito važan Europski projekt.

  –  Zadovoljstvo je biti u ovom posebnom dijelu Nacionalnog parka Krka te ga otkriti na jedan drugačiji način. Možemo reći da sada više sigurno neće ostati nepoznat. Puno toga je pripremljeno i prezentirano, a ovo je jedan od najvećih projekata u smislu revitalizacije prostora i prirodne baštine – rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

  Očuvanje izuzetnih prirodnih vrijednosti usklađeno je s održivim razvojem na nacionalnoj razini čemu svjedoči i ovaj eko kampus, naglasio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja kojem je ovo prvi put u NP Krka, a danas ga je posjetio kao izaslanik predsjednika Vlade RH.

  – Privilegiran sam što dana smogu biti ovdje jer je uistinu privilegija imati ovako divnu domovinu. Projekt kojem danas svjedočimo ilustrira kako svaka investicija u Hrvatskoj treba izgledati. Tako da oplemenjuje prostor, izvedena je na principu održivosti i minimalno utječe na okoliš. Ni jedna vrijedna priča se ne ostvaruje preko noći, bez jasne vizije, ustrajnosti i predanog rada a vi ste dragi domaćini sve to ugradili u ovaj projekt i zato vam čestitam. Ovo je nekada bio napušteni prostor i vojni kompleks, a danas je to prostor u kojem će se ljudi okupljati, učiti i družiti te omogućiti daljnji razvoj ovoga kraja. Ovo obogaćuje turističku ponudu naše zemlje i utječe na razvoj naše domovine – naglasio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Pomlađena Hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu završila kao...

  Mlada vaterpolska reprezentacija od kojih je čak osam vaterpolista po prvi puta nastupilo na jednom velikom prvenstvu svoj je nastup na Svjetskom prvenstvu u...

  Ovo je ljuljačka na otoku Murteru na kojoj...

  Poznate ljuljačke s pogledom na rižina polja na Baliju postale su hit diljem svijeta, a iako se naša zemlja ne može pohvaliti sa džunglom,...

  Deset starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

  Ime koje dobijemo nosimo cijeli život i dio je našeg identiteta i obiteljskog nasljeđa. No, roditeljima često predstavlja najslađi 'problem' kada se dijete rodi....

  NAJNOVIJE

  Pomlađena Hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu završila kao četvrta

  Mlada vaterpolska reprezentacija od kojih je čak osam vaterpolista po prvi puta nastupilo na jednom velikom prvenstvu svoj je nastup na Svjetskom prvenstvu u...

  Ovo je ljuljačka na otoku Murteru na kojoj se svi žele fotografirati

  Poznate ljuljačke s pogledom na rižina polja na Baliju postale su hit diljem svijeta, a iako se naša zemlja ne može pohvaliti sa džunglom,...

  Deset starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

  Ime koje dobijemo nosimo cijeli život i dio je našeg identiteta i obiteljskog nasljeđa. No, roditeljima često predstavlja najslađi 'problem' kada se dijete rodi....