Policija istražuje uzrok

FOTO Nakon skoro 30 sati borbe s vatrom, požar u Dubravi i Bilicama je lokaliziran

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Požar koji je u subotu oko 13.30 sati buknuo na području južne Dubrave, danas u 18 sati proglašen je lokaliziranim.

– Na terenu je još 120 vatrogasaca koji rade na dogašavanju – izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za RTL Vijesti.

Dakle, nakon gotovo 30 sati borbe s vatrenom stihijom, uz nadljudske napore vatrogasaca iz više županija, stanovništva, kanadere, air tractore, privodi se kraju najveći ovosezonski požar ne samo u Šibeniku, nego i cijeloj Hrvatskoj. Izgorjelo je ukupno 900 hektara guste borove šume, makije i poljoprivrednih površina.

RANIJE

Na požarište u Dubravi stigao je jutros Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova u Vladi RH koji je obišao požarište. Zahvaljujući cjelonoćnom radu vatrogasaca i vojnika na terenu te povratku zračnih snaga, a konačno i kiši, požarište veće od 900 hektara stavljeno je pod kontrolu i obranjene su sve kuće.

– Ono što možemo konstatirati je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Bilo bi bolje da je pala i ranije, ali pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. 200 vatrogasaca iz naše i drugih županija, vojska, kanader i traktori odradili su lavovski dio posla. Nikakve vitalne funkcije stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odrađenom poslu. Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima kako bi se istraživanje privelo kraju. Ne možemo bježati od činjenice da su ekstremni vremenski uvjeti sve opasniji, ali zato razvijamo ovaj sustav da svi koji u njemu sudjeluju riješe ove slučajeve – kazao je Božinović.

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, potvrdio je kako je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdio uzrok požara.

– Uzrok svih tih požara na otvorenome uglavnom je otvorena vatra odnosno ljudski faktor koji ju je uzrokovao, a postoji i mogućnost namjernog paljenja i u tom smislu mi vršimo kriminalističko istraživanje i provjeravamo je li bilo sumnjivih situacija. Služba kriminalističke policije radi na slučaju, oni su na terenu, provjeravamo određene činjenice i saznanja s kojima raspolažemo kako bi otkrili uzrok – kazao je Kostanić.

– Vatrom je zahvaćena ogromna šumovita površina, a dijelom nepristupačna. Sve skupa ne bi bilo dobro da sustav nije radio koordinirano. Grad je sudjelovao u evakuaciji u onom dijelu smještaja u Osnovnu školu Meterize, sada će u njoj biti smješteni vatrogasci koji dolaze na smjenu – dodao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

U obilasku terena ministar Božinović, u pratnji vatrogasnih zapovjednika i načelnika PU šibensko-kninske Ivice Kostanića, sreo se i s Dragom Rajčićem iz Slavica čija je kuća obranjena doslovno u metar od vatrene stihije.

– Dolaze vatrogasci iz Rijeke, prespavat će u školi, a jedan dio ekipa je otkazan, oni s kontinenta. Bili su pozvani kako bi zamijenili umorne vatrogasce, ali sada više nema potrebe za gomilanjem snaga. Kiša je pala, ali tu je jako puno panjeva koji mogu ponovno planuti, tako da ekipe ostaju na terenu – kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

– Došli smo zamijeniti kolege koji su radili cijeli dan jučer i noć. Kolege su ovdje bili do jutros dok mi nismo napravili smjenu u 8 sati. Bilo je gadnih situacija, ali u svakom slučaju sve je prošlo dobro u suradnji sa stanovništvom – priča Branko Žunić iz JVP Split.

9.08 sati

Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati nedjelje ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer, od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

– Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno su više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su ukupno ostvarile više od 30 sati naleta te je izbačeno oko 1.200 tona vode – priopćili su iz Ministarstva obrane RH.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

9 sati

Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo kako je u tijeku očevid na požarištu.

– Obzirom da je požar još aktivan policija prikuplja sve obavijesti i korisna saznanja s ciljem utvrđivanja uzroka požara, a nakon obavljenog očevida će se utvrditi točan uzrok – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

8.50 sati

Prema novim informacijama, izgorjelo je oko 900 hekatara borove šume i makije. Počela je padati i kiša, pa su stanovnici jednim dijelom odahnuli.

8.15 sati

Teška noć je iza stanovnika Mihaljevića. Šime Lugović vrato se svojoj kući jutros oko 5.30 sati nakon što je noćas evakuiran s obitelji.

– Bilo je gadno. Kad se jutros oko 3 sata stvorio obruč ovdje ispred nas, bilo je strašno. Evakuirani smo, ali smo otišli u naš stan u Šibenik. Kad smo jutros došli nazad, vidjeli smo da je požar prebacio preko Lugovića i Dulibića i da je sve izgorjelo. Užasno je vidjeti te prizore spaljene zemlje, ali bilo nam je olakšanje kad smo vidjeli da je naša kuća spašena – ispričao nam je 26-godišnji Šime.

Bosuć/Bilice/Šibenski portal

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

8 sati

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, kazao je kako su pozvali pomoć iz sedam županija, a posljednji turisti i mještani Bilica rano jutros napustili su Osnovnu školu Meterize. Crveni križ ležajeve priprema za vatrogasce, a tijekom noći ozlijeđeno je ukupno četiri vatrogasca. Svi imaju lakše ozljede.

Vatrogasci koji su cijeli dan i noć bili na terenu vidno su umorni.

RANIJE

Tijekom noći se  proširio na Bilice, a kako doznajemo od Volimira Miloševića, zapovjednika JVP Šibenik, rano jutros stigla su dva kanadera i dva air tractora, ali stanje je i dalje nepovoljno.

– Stigao je do zaseoka Slavice u Bilicama. U jednom trenutku prebacio je prema Grubišićima, ali to smo uspjeli sanirati. Osim Mihaljevića i Jurasa, imamo jedan dio požara koji ide na brdo Krtolin prema vjetrenjačama – govori Milošević.

Pozitivno u cijeloj priči jest to što su vatrogasci nadljudskim snagama uspjeli spriječiti štete na objektima, ali požar je zahvatio ogromno područje u nekoliko smjerova.

– U odnosu na stanje od prije dva sata, sada je nešto bolje, ali i dalje je to loše. Kanaderi će obrađivati rubne dijelove, međutim, površina je velika i jugo stvara probleme, jer sporadično rasplamsava vatru na pojedinim lokacijama – dodaje zapovjednik JVP Šibenik.

Na požarištu je cijelu noć radilo oko 230 ljudi, vatrogasnim ekipama i vojsci pridružili su se noćas i zadarski kolege.

Inače, noćas je dvoje vatrogasaca lakše ozlijeđeno. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, za HRT je izjavio kako je riječ o ozljedama koljena i udisanju dima, no oni su zbrinuti i dobro su.

Podsjetimo, noćas oko 23 sata Općina Bilice donijela je odluku o evakuaciji stanovništva iz zaseoka Lugovići i Dulibići koji su preko noći bili smješteni u Osnovnoj školi Meterize. Rano jutros, nešto prije 5 sati, otvoren je promet državnom cestom Šibenik – Drniš – Knin, a u 4.57 sati i promet autocestom u oba smjera.

FOTO/VIDEO Požar se proširio na Bilice! Stigao do Slavica, spriječeno širenje na Grubišiće


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.