Europski parlament usvojio Piculino izvješće s preporukama za proširenje EUFoto: arhiva

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je danas s 57 glasova za, pet suzdržanih i sedam protiv Izvješće o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i sigurnost za zapadni Balkan ususret summitu 2020, čiji je izvjestitelj hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

– Izvješće koje je danas usvojio Europski parlament unatoč odlaganjima zbog korona virusa jasna je poruka podrške zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima i aktivnostima s ciljem pristupanja Europskoj uniji nakon ispunjavanja kriterija. Jasan je to znak naše podrške nastavku procesa proširenja u cjelini, kojem smo ovim izvješćem dali novi kredibilitet. Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Europske unije tijekom cijelog njezinog postojanja i naš najsnažniji vanjskopolitički alat za promicanje demokracije, blagostanja i mira. Politika proširenja je i preduvjet za jačanje prisutnosti i strateških interesa EU na zapadnom Balkanu, zbog čega je i riječ o našem zajedničkom interesu – istaknuo je Picula, koji uz funkciju izvjestitelja za preporuke obavlja i dužnosti koordinatora parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove EP, kao i izvjestitelja za IPA III financijski instrument pretpristupne pomoći te Crnu Goru.

Ključne preporuke izvješća Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i sigurnost su da osiguraju da unaprjeđena metodologija pregovaranje za krajnji rezultat ima punopravno članstvo u EU i da EU osigura jasna i predvidiva pravila i kriterije i konzistentno ih primjenjuje, čime EU vraća svoj kredibilitet.

Također, da grupiranje područja pregovaranja naglašava dubinu i kvalitetu reformi u zemljama kandidatkinjama, da donosi konkretne rezultate u zemljama kandidatkinjama uz istovremenu mogućnost pregovaranja u više područja.

Uz to, da jasna budu mjerila napredovanja, kao i osigurana kontinuirana podrška tijekom cijelog procesa pregovaranja.

Nadalje, nužno je da se osiguraju jasni politički poticaji zemljama zapadnog Balkana i da im se omogući sudjelovanje u sektorskim politikama i programima EU prije punopravnog članstva, kroz ciljanu financijsku podršku, kako bi građani osjetili opipljive koristi članstva i povećala EU prisutnost u tim zemljama.

Iznimno je važno osigurati i bližu suradnju Europskog i parlamenata zemalja kandidatkinja.

Kako bi se osiguralo da reforme u zemljama kandidatkinjama budu trajne i održive, potrebno je ojačati i mehanizam uvjetovanja, kako bi se proces pregovora temeljem objektivnih kriterija moglo i suspendirati u slučaju neispunjavanja uvjeta.

Demokracija i vladavina prava moraju biti u središtu procesa proširenja, što znači da se prva otvaraju i zadnja zatvaraju poglavlja o pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i ona o poštivanju ljudskih prava i slobode medija, s posebnim naglaskom na osiguravanje uvjeta za nezavisan i neometan rad novinara.

Nadalje, svaka kandidatkinja mora osigurati slobodne, poštene i transparentne izbore, u skladu s međunarodnim standardima i ojačati ulogu civilnog društva kao važnog aktera demokratske konsolidacije.

– Europska je unija uvijek pokazivala snagu u izazovnim vremenima“, komentirao je Picula okolnosti u kojima je izglasano izvješće: „primanjem novih članova i svojom reformom Unije te tako trebamo nastaviti i u budućnosti. Na kraju, neke od problema koje izvješće uzima u obzir, uspjeli smo riješiti, poput zelenog svjetla za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ponosan sam što je to učinjeno zahvaljujući trudu, naporima i pritisku i Europskog parlamenta, jer su te dvije zemlje otvaranje pregovora svakako zaslužile.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.