Episkop Nikodim ustoličen u Šibeniku kao najmlađi eparh u ‘rodnoj i miloj Dalmaciji’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku danas je svečano ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka.

U svom prvom obraćanju na kraju bogoslužja episkop Nikodim poručio je kako će se truditi pridonijeti suživotu i pomirenju na ovim prostorima, kao i održavati dobre kontakte i odnose s predstavnicima Rimokatoličke crkve, prenosi RTL.

– Živeći u mediteranskim zemljama koje dišu kršćanstvo, sve više sam razumio i milu Dalmaciju, gdje se susreću istok i zapad uz prožimanje velikih kultura na ovim prostorima. Najljepšu pjesmu Dalmaciji ispjevao je Nikola Tomaseo  stihovima ‘i ulit će ti u umorne žile novu snagu, pružajući desnicu Italiji, ljevicu Heladi’ i zato se nadam da će iskustvo u tim zemljama biti od koristi u rodnoj Dalmaciji, kazao je, uz ostalo, novi episkop Nikodim.

Nikodim Kosović na čelu dalmatinske eparhije zamijenio je Fotija Sladojevića koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa, a kazao je kako nema veće radosti nego zamijeniti svog duhovnog oca na tronu.

– Sa predstavnicima Rimokatoličke crkve na ovim prostorima trudit ću se održavati dobre odnose i kontakte. Trudit ću se pridonijeti suživotu i pomirenju na ovim prostorima, rekao je, uz ostalo, novi episkop dalmatinski Nikodim.

U liturgiji tijekom koje je Nikodim Kosović ustoličen za episkopa dalmatinskog, govorio je patrijarh srpski gospodin Irinej koji je naglasio da novi episkop ima velike i slavne primjere svojih prethodnika na čelu Dalmatinske eparhije, na koje se mora ugledati i nastaviti njihov put slijedeći Krista i Evanđelje

– Dragi brate, novi vladiko Nikodime dolazite na eparhiju drevnu i slavnu čiji su se predstavnici trudili da liče na svoje velike prethodnike, na eparhiju koja je u našem vremenu nažalost mnogo nastradala, gdje je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki, prije svega da popravite ono što je sila zla razdrla i uništila. Želimo vam uspjeha da prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i kršćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost, kazao je patrijarh srpski Irinej.

Također je rekao kako se neka zlokobna sila u našem vremenu ponovno diže unoseći nemir i strah među ljude, naglasivši da i u ovom narodu mržnja nije prestala.

– I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju. Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realiziraju. Vi živite ovdje kao maleno stado u jednoj nama bliskoj državi s braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi evanđeoske, riječi mira i ljubavi. Da čujemo riječ da smo prije svega kršćani i kao takvi jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje, kazao je patrijarh Irinej.

Svečanosti u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku nazočilo je oko 300 visokih uzvanika i gostiju, među kojima i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, splitski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, šibensko-kninski župan Goran Pauk,  ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin te proslavljeni bivši srpski košarkaši Dejan Bodiroga i Dragan Tarlać.

Foto: Facebook/Zlatomir Vujko
Foto: Facebook/Zlatomir Vujko

Obred je okupio veći broj pravoslavnih vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i Srbije koji su ustoličenje pratili i ispred crkve gdje je postavljen video zid. Nakon završetka obreda, okupljeni vjernici pozdravili su novoizabranog episkopa Nikodima, ljubeći mu ruke i sliku Presvete Bogorodice, javlja RTL.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.