Više

  Provjerite kada i gdje

  Ekološka udruga ‘Krka’ Knin i ove godine organizira razmjenu sjemena u našoj županiji

   

  Sudjelujte na četvrtom Sajmu razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji. U organizaciji Ekološke udruge ‘Krka’ Knin održat će se u subotu, 27. kolovoza s početkom u 10 sati u predvorju kino-kazališne dvorane Ivana Meštrovića, na adresi Kralja Zvonimira 8, Drniš.

  Projekt ‘Sajam razmjene sjemena u Drnišu’, kojeg financira Šibensko-kninska županija,  edukativni je jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog sjemena. U sklopu sajma osim slobodne razmjene sjemena održat će se stručna predavanja na temu ‘Permakultura i regenerativna poljoprivreda’, ‘Bioraznolikost od sjemena do stola’ te ‘Zašto i kako uzgajati vlastitu hranu’.

  – Prvi Sajam razmjene sjemena održan je 2019. godine u Kninu.  A kako je ideja da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji, drugi Sajam je održan 2020. godine u Šibeniku, a treći u Općini Promina, u Lukaru 2021. godine  te smo tako nastavili tradiciju – poručili su organizatori.

  Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.

  Program četvrtog sajma je slijedeći:

  Stručno predavanje ‘Permakultura i regenerativna poljoprivreda’ – Hrvoje Bota – Održivo iz Splita; 10:00 – 10:45h.

  Pauza: 10:45 – 11:00h.

  Stručno predavanje ‘Bioraznolikost od sjemena do stola’ – Hrvoje Bota – Održivo iz Splita; 11:00 – 11:45h.

  Pauza: 11:45 – 12:00h.

  Stručno predavanje ‘Zašto i kako uzgajati vlastitu hranu’ – Silvija Kolar Fodor – udruga ‘Biovrt –u skladu s prirodom’;  12:00 – 13:00h.

  Slobodna razmjena sjemena; 13:00 – 14:00h.

  Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s načinima njegovanja bioraznolikosti u vrtu te sa pojmovima permakulture i regenerativne poljoprivrede.

  Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

  O predavačima:

  Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća ‘Održivo’ – ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina  aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.

  Silvija Kolar Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena ‘Hrvatske utjecajne žene 2020.’ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica ‘Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.’ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.

  Autorica je knjige ‘Vrtlarenje u skladu s prirodom’ i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima.

  Predsjednica je udruge ‘Biovrt – u skladu s prirodom’ u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

  Prijave za sudjelovanje na Sajmu razmjene sjemena moguće su na telefon 022/664-608 ili e-mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr.

  Ako ne možete prisustvovati Sajmu, sve sjemenje možete predati u ured udruge na adresi Tvrtkova 3, Knin – radnim danom od 08-18 sati.

  Svaki sudionik Sajma na poklon će dobiti paketić sa sjemenom, a izlagače sjemena nagradit će  knjigom Silvije Kolar- Fodor pod nazivom ‘Vrtlarenje u skladu s prirodom’.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo...

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne...

  Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo do double-doublea, Johnson najefikasnija

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne Knin

  Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...