Kraj najdužeg stečaja u Hrvatskoj?

Država preuzela pogon Revije, a pokretnine kupio poduzetnik iz Zagreba!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Država je preuzela nekretnine Revije, a pokretnine je kupio zagrebački poduzetnik Dražen Bilokapić, vlasnik tvrtke Premium d.o.o. Nakon danas održane 24. licitacije za prodaju nekretnina i pokretnina šibenske tekstilne industrije Revija, time je praktično završen najdulji stečaj u Hrvatskoj.

– Mi smo bili zainteresirani i za pokretnine i za nekretnine, razradili smo plan početka proizvodnje za devet do 12 mjeseci s obzirom na stanje nekretnine. Međutim, s obzirom da je država kupila nekretninu, ona ima mogućnost da uzme svoje preko reda. I dalje smo zainteresirani za nekretnine. Naravno, odgovara nam ovaj iskorak prema Dalmaciji, a nekretnina sama po sebi nije skupa, ali su potrebna i dodatna ulaganja. Kako država, odnosno Ministarstvo državne imovine, ne prodaje nikome neposredno, nego svako toliko oglašava svoje nekretnine u prodaju ili zakup, vidjet ćemo što će se dalje događati. Po dosadašnjem iskustvu, to neće biti tako brzo i ja ću vjerojatno potražiti drugo rješenje – izjavio je pred šibenskim sudom Bilokapić.

Inače, njegova tvrtka, kako je kazao, bavi se proizvodnjom ambalaže za ugostiteljstvo i tekstilnom doradom ambalaže u krpe za higijenu, a glavnina prodaje mu je fokusirana na priobalje.

– Kako smo dražbovali i za pokretnine, konkretno strojeve koji nama jednim dijelom trebaju, poslali smo ponudu za kupnju strojeva i ostalih pokretnih dobara – dodao je Bilokapić.

Za kupnju nekretnina Revije bio je zainteresiran i Nikica Bujas, vlasnik Radio Šibenika te suvlasnik tvrtke Elektrolux građenje.

– Smatram da je sadašnjih pet milijuna kuna, kolika je procjena vrijednosti nekretnina, realna, i mislim da bi bilo transparentnije da je Republika Hrvatska dozvolila da se to sad proda i da se taj iznos dodijeli radnicama. Kako bilo, ja sam i dalje zainteresiran za kupnju te imovine ukoliko to bude pet do šest milijuna kuna. Kako sam sa svojom firmom u najmu već dugo, to bi mi bila prilika da imam svoj prostor s kojim bi proširio djelatnost u proizvodnji jednog dijela opreme – izjavio je Bujas.

Vedran Uranija, pravni zastupnik dijela radnica Revije, pred medijima je poručio kako su nakon 18 godina na pragu rješenja.

– I prije smo tražili da Republika Hrvatska preuzme imovinu od 65 milijuna kuna i zadovoljni smo što je država preuzela imovinu, osim pokretnina. Zadnje informacije iz Vladinog ureda i Ministarstva financija govore o tome da se po našem zahtjevu i prijedlogu država odrekne dijela potraživanja u korist radnica koje još uvijek potražuju 9,7 milijuna kuna. Na tom se radi, sada smo s ovim rješenjem stekli pravne pretpostavke. Dakle s ovim rješenjem smo vrlo zadovoljni – izjavio je Uranija.

Smatra kako je preuzimanje imovine od strane države najbolje rješenje za radnice, a već sutra će, dodao je Uranija, uputiti dodatan prijedlog Vladi i resornom Ministarstvu da se što prije očituju o odricanju dijela imovine.

– Za to sad postoje uvjeti, da se radnicama konačno vrati 9,7 milijuna kuna. Nakon dugih 18 godina konačno idemo dalje, 326 radnica mora dobiti satisfakciju za sve što su proživjele. Informacije govore da se radi na tome – zaključuje Uranija.

Radnice Revije podijeljenog su mišljenja.

– Daleko je ovo od mog zadovoljstva. Pomakli smo se s mrtve točke, ali puno još treba proći do našeg zadovoljstva. Uvijek postoji neka nada da bi moglo nešto biti – izjavila je Ružica Koštan.

Radojka Pekas zadovoljna je što se stečaju konačno nazire kraj.

– Radila sam 32 godine, zadovoljna sam što će doći ovom kraj, ali nisam zadovoljna s prodajom pokretnina jer je tu bilo dosta inventara koji je bio kvalitetan, za 143 tisuće kuna, to je jako malo. Vidim kraj i bila bi presretna kad bismo dobili naša potraživanja, možda u cijelosti ili barem jedan dio – veli Pekas.

Stečajni upravitelj Ivan Rude poručio je kako je ovo kraj najduljeg stečaja u povijesti Hrvatske.

– Ostalo je sve formalnost. Zakon je propisao kome što pripada, a legitimno je da se radnice bore za svoj novac. Ali novac pripada državi odnosno hipotekarnom vjerovniku i sad je dobra volja države da dodijeli radnicama taj novac – rekao je Rude.

Podsjetimo, stečajni postupak nad Revijom otvoren je 19. ožujka 2001. godine

(F. Pražen, A.M. Crnica)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.