Bolji dani jedinog hotela na Slanici?

Država otpisala dug nezakonito privatizirane Slanice. Hotel Colentum kupuje slovenski poduzetnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Državni Centar za restrukturiranje i prodaju otpisao je potraživanje od tvrtke Slanica iz Šibenika od 6,17 milijuna kuna jer je nad njom zaključen stečaj i brisana je iz registra tvrtki pa procjenjuju da taj dug više nije moguće naplatiti.

Inače, Državni ured za reviziju utvrdio je 2002. godine niz nezakonitosti u postupku privatizacije Slanice te da su nepravilnosti u tom postupku dovele tvrtku u nepovoljnu financijsku situaciju. Stečaj nad Slanicom zaključen je 22. studenog 2004. godine, a njezinu najvrjedniju imovinu, hotel Colentum, kupila je tvrtka Plavi Modul, koja je tek lani uspjela provesti uknjižbu prava vlasništva dvaju zemljišta oko hotela, koja je kupila još 2003. godine.

Sređivanje vlasničkih odnosa na zemljištima oko hotela jedan je od preduvjeta da hotel Colentum od Plavog modula otkupi slovenski poduzetnik Franc Jager, vlasnik tvrtke Jagros u čijem sastavu posluje trgovački lanac Jager sa četrdesetak poslovnica.

Tu namjeru Jager je potvrdio još prošlog ljeta Poslovnom dnevniku kada je sa svojom tvrtkom Gradnja Jager registriranom u Humu na Sutli ušao u najam Colentuma, jedinog hotela u općini Murter-Kornati koji posluje od 1968., ali od tada bez značajnih ulaganja. Njegova je želja bila da već u 2020. godini ljetnu sezonu Colentum dočeka kao hotel sa četiri zvjezdice. Hotel Colentum je lani radio jedva mjesec i pol dana, a aktualnog vlasnika hotela mještani su optuživali da zanemaruje objekt i radi štetu destinaciji.

Podršku novom vlasniku Colentuma lani je javno iskazao i Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati. Turčinov je tada izjavio da je općina spremna podržati eventualnog investitora na bilo koji način, od otpisa dugova do opraštanja komunalnog doprinosa.

– Dolaskom Franca Jagera u murtrerski hotel Colentum stvari se uvelike mjenjaju. Činjenica da su ovog ljeta ušli u najam 15. srpnja i uspjeli ga srediti za goste te otvoriti deset dana kasnije govori da se radi o ozbiljnim ljudima koji znaju šta rade. Priča je tek na početku i teško je sad govoriti o nečem više, ugovori još nisu realizirani do kraja koliko znam, no kad se sve rješi od nas će imati stopostotnu podršku – kazao je Turčinov u ožujku za Poslovni dnevnik.

Podsjetimo, u nalazu državne revizije utvrđeno je da postupci privatizacije Slanice nisu obavljeni u skladu sa zakonskim odredbama’. U tom nalazu je i očitovanje stečajnog upravitelja Ivana Rude koji je mišljenja ‘da je prilikom privatizacije Slanice od strane svih subjekata postupano neodgovorno i površno s krajnjim učinkom niza protuzakonitih radnji, te da je od strane odgovornih osoba koje su predstavljale trgovačka društva, u cijelom sklopu međusobnih financijsko-pravnih odnosa, postupano sa znatnim odstupanjem od zakona i to takvog inteziteta i oblika koje se može podvesti pod kaznenu odgovornost.’ Također je Rude tada predložio ‘da se nadležna državna tijela koja su zakonski zadužena za sankcioniranje uočenog protupravnog ponašanja odmah obavijeste o svemu što je utvrđeno u Izvješću revizije.’


Pratite nas i na društvenim mrežama: