Druga faza uređenja sv. Mihovila: Na tvrđavu stižu 3D tehnologija, touch totemi i tablet audio vodiči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Za drugu fazu uređenja tvrđave sv. Mihovila kroz projekt ‘Fortress ReInvented’ stiglo je novih europskih šest milijuna kuna. Riječ je o novim sadržajima na tvrđavi koja će dodatno biti osuvremenjena preko 3D tehnike, live stream prijenosa između tvrđava, touch stream totema i tablet audio vodiča kulturnog bogatstva grada Šibenika.

– Projekt će trajati 21 mjesec, a naš dio u njemu je nešto manji od šest milijuna kuna. Ni izbliza nije kraj o obnovi tvrđava jer radimo na osmišljavanju novih sadržaja. Najstarija i najpoznatija šibenska tvrđava bit će zaokružena u svim svojim dijelovima. Ovaj projekt smo pisali kao dio bivšeg Odjela za fortifikacije Muzeja grada Šibenika, iako smo znali da ćemo biti samostalna ustanova. No, to nas nije spriječilo da razmišljamo o dobrobiti šibenske baštine – rekla je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Projekt je dio suradnje Općine Klis, Muzeja grada Zenice i Općine Herceg Novi, a ugovor će biti potpisan u sprnju ove godine.

– Detektirali smo određene prostore u tvrđavi koji su nam od prvog dana zanimljivi za dodatnu valorizaciju, a to su naše dvije cisterne. Riječ je o autentičnim povijesnim lokacijama koje se nisu mijenjale. Kroz projekt neće biti predstavljeni nekakvi artefakti, a cilj je uvesti nove digitalne inovacije u sam povijesni prostor. Osim osmišljavanja digitalne interpretacije uz samu tvrđavu, itekako ćemo zajedno raditi na poboljšanju upravljanja čitavim sadržajima, edukaciji osoblja – objasnila je Barišić Bačelić koja je podsjetila da godišnje tvrđavu posjeti preko 100 tisuća ljudi.

Prije 27 godina djelatnici gradskog Muzeja sišli su u cisterne koje su bile pune smeća, a nevjerojatno je da će uskoro biti prezentirane posjetiteljima, istaknuo je ravnatelj Muzeja Željko Krnčević.

– Ušli smo u te cisterne što je tada bio poduhvat. Donosimo tehnologiju 21. stoljeća, odnosno na moderan način ćemo prikazati svo bogatstvo i povijest našeg grada. Šibenik na Jadranu ima najbogatiju povijest srednjovjekovnog razdoblja. Ovo je svemirska tehnolgoija i ulazimo u neku sasvim novu priču – naglasio je Krnčević.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić iznimno je zadovoljan razvojem tvrđava. Dodao je kako stalno mislimo da se kulturnom bogatstvu Šibenika sve zna, no to nije tako. Kulturne znamentosti treba pokazivati, kako domaćim, tako i stranim gostima.

– Nakon 2014. godine i završetka sv. Mihovila te nakon 2016. godine i završetka Baronea, ovo što danas predstavljamo je dokaz da se nikad nije stalo na razvoju tvrđava. Nemojmo zaboraviti da se razvio i projekt sv. Ivana te da će tvrđave biti kompletirana priča. Ovo što se događa s turističkom boomom je samo početak priče. Kroz projekt sv. Ivana, postojat će cestovna povezanost autobusom. Ipak, ono što će se u budućnosti dogoditi je izmiještanje Vatrogasnog doma jer tamo po našem GUP-u prva bazna stanica žičare – otkrio je Burić te poručio da se sve što su pričali o tvrđavama razvija sustavno i planski.


Pratite nas i na društvenim mrežama: