Moraju u samoizolaciju

Doktori prošli vikend održali kongres u Vodicama, jedan od njih zaraženFoto: Ilustracija
ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što je ovog vikenda potvrđeno da je sisački kirurg pozitivan na koronavirus, ta je informacija poslana brojnim kolegama s kojima je liječnik bio na kongresu u Vodicama u prošli vikend. Kongres kirurške onkologije, naime, održan je od 12. do 14. ožujka u tamošnjem hotelu Olympia, a prema obavijesti poslanoj liječnicima, svi za koje ovaj kirurg navede da je imao kontakt s njima morat će u samoizolaciju, piše Večernji list. Teško je procijeniti koliko bi to moglo biti liječnika, štoviše onkoloških kirurga iz različitih hrvatskih bolnica, no dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, smatra da je kritičan period prošao i da nema dalje oboljelih.

– To je bio zadnji skup održan prije zabrane okupljanja, do dana kongresa čekali smo i u srijedu dobili odobrenje Županijskog stožera, a prema uputi ministra zdravstva. Otad je prošao kritičan period i da je on tamo bio pozitivan, imao bi netko već simptome, ali morali smo obavijestiti ljude – kaže ravnatelj Zovak, jedan od organizatora tog kongresa dodajući da se okupilo 50-ak liječnika.

Medicinske sestre koje su u tom terminu trebale održati svoje stručno okupljanje otkazale su ga, a od petka 13. išla je preporuka da se okupljanja limitiraju na skup do stotinu sudionika.

Foto: MDT 2020

Obavijest su kirurzi dobili jutros nakon potvrde koronavirusa u njihova kolege iz Siska, a inkubacija od 14 dana od kongresa završava tek krajem ovog tjedna. Osim onih za koje liječnik kaže da su bili u kontaktu, pozvani su svi sudionici kongresa da sami jave ako su s njim na kongresu proveli dulje vrijeme, doznaje Večernji list.


Pratite nas i na društvenim mrežama: