Moraju u samoizolaciju

Doktori prošli vikend održali kongres u Vodicama, jedan od njih zaraženFoto: Ilustracija
ilustracija

Nakon što je ovog vikenda potvrđeno da je sisački kirurg pozitivan na koronavirus, ta je informacija poslana brojnim kolegama s kojima je liječnik bio na kongresu u Vodicama u prošli vikend. Kongres kirurške onkologije, naime, održan je od 12. do 14. ožujka u tamošnjem hotelu Olympia, a prema obavijesti poslanoj liječnicima, svi za koje ovaj kirurg navede da je imao kontakt s njima morat će u samoizolaciju, piše Večernji list. Teško je procijeniti koliko bi to moglo biti liječnika, štoviše onkoloških kirurga iz različitih hrvatskih bolnica, no dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, smatra da je kritičan period prošao i da nema dalje oboljelih.

– To je bio zadnji skup održan prije zabrane okupljanja, do dana kongresa čekali smo i u srijedu dobili odobrenje Županijskog stožera, a prema uputi ministra zdravstva. Otad je prošao kritičan period i da je on tamo bio pozitivan, imao bi netko već simptome, ali morali smo obavijestiti ljude – kaže ravnatelj Zovak, jedan od organizatora tog kongresa dodajući da se okupilo 50-ak liječnika.

Medicinske sestre koje su u tom terminu trebale održati svoje stručno okupljanje otkazale su ga, a od petka 13. išla je preporuka da se okupljanja limitiraju na skup do stotinu sudionika.

Foto: MDT 2020

Obavijest su kirurzi dobili jutros nakon potvrde koronavirusa u njihova kolege iz Siska, a inkubacija od 14 dana od kongresa završava tek krajem ovog tjedna. Osim onih za koje liječnik kaže da su bili u kontaktu, pozvani su svi sudionici kongresa da sami jave ako su s njim na kongresu proveli dulje vrijeme, doznaje Večernji list.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.