Projekt 'Upshift'

Disleksija nije prepreka uspjehu: Za Anju Cvetković postoji samo teško, ali ne i nemoguće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Anja Cvetković zajedno s Antonijom i Ivanom Crnogaćom na prijedlog školske psihologinje i uz podršku mentorice u konkurenciji deset ekipa iz Šibensko-kninske i Zadarske županije osvojile su 15 tisuća kuna za realizaciju projekta ‘Upshift’, piše Infovodice.com.

U trećem razredu osnovne škole Anji Cvetković dijagnosticirana je disleksija. I umjesto da poklekne uz podršku majke, Anja Cvetković danas uspješno privodi svoje srednjoškolsko obrazovanje kraju. Odlikašica je u srednjoj Medicinskoj školi u Šibeniku, te je nositeljica projekta ‘Upshift’ pod pokroviteljstvom UNICEF-a i Hrvatskog ureda za kreativnost i inovativnost.

Sam projekt od stvaranja koncepta za rješenje problema disleksije u lokalnoj zajednici pa sve do pripreme za predstavljanje pred tročlanim žirijem je trajao sveukupno tri dana, ali ideja vodilja Anji traje godinama. Traje cijeli njen život i nije posustajala.

–  Da bi razumjela pročitano i svladala gradivo, tu je bila moja mama. Gotovo do sedmog razreda čitala mi je se što smo učili u školi. Isto tako je nastavila i prve dvije godine srednje škole kada se radilo o fizici, matematici, kemiji, lektiri ili možda o gradivu koje mi nije bilo razumljivo – kazala je Anja za Infovodice.

Anja je zajedno s majkom počela proučavati literaturu o disleksiji s engleskog govornog područja. Kako su puno toga same naučile počeo se mijenjati i Anjin stav prema disleksiji i svijetu općenito.

– Bilo je to pravo putovanje kroz učenje, dragocjeno iskustvo jer smo se susreli s novim i zanimljivim metodama rada kroz opuštenu i motivirajuću atmosferu i jako puno razgovora. Upshift projekt nam je omogućio da ostvarimo ideju kako informirati našu zajednicu o disleksiji kroz škole, knjižnice, online radionice i djelovanjem kroz društvene mreže itd. Ciljna skupina su nam djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole i njihovi roditelji. Iza sebe imam svoju prvu malu pobjedu, prvi realiziran projekt jer kada si disleksičar ne znači da su stvari  nemoguće, već samo idu na teži način – zaključila je Anja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: