Dnevni limit je 600 uzoraka

Diana Dulibić: Unatoč sve većem pritisku, na PCR test se u našem Zavodu ne čeka više od 24 sataFoto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povećanje broja novooboljelih od korone ne ostavlja puno prostora za odmor ni epidemiološkoj službi Županijskog zavoda za javno zdravstvo pa nas je zanimalo koliki je dnevni limit za testiranje, ali i koliko se čeka na termin.

Kako je za Šibenski portal kazala Diana Dulibić, ravnateljica Županijskog Zavoda, sve snage zaposlenika usmjerene su na uzorkovanje i na epidemiološki dio posla.

– Naš laboratorij dnevno može testirati do 600 uzoraka, a prema saznanjima koje mi imamo, ako se primjerice danas javite za testiranje, svoj termin ćete dobiti u roku od 24 sata. Iznimno, to možete biti 48 sati, primjerice ako je vikend – pojašnjava Dulibić.

Nadalje, svi uzorci su, u pravilu, obrađeni isti dan. Potom, iz epidemiološke službe odmah obavještavaju sve one koji su pozitivni, ako toga dana nije bilo više od 600 uzoraka. Ipak, ako je puno uzoraka – da ste pozitivni, saznat ćete sutra.

– One koji su negativni mi nikad ne zovemo, već tu informaciju dobiju od svog liječnika opće prakse. Inače, moram kazati kako smo jedan dan obradili ukupno 750 uzoraka, no naš je laboratoriji tada u pogonu bio do 4 sata ujutro – naglašava ravnateljica.

Kako se bore s pritiskom u zadnjih nekoliko tjedana, teško je reći ističe.

– Mislim da su ovo već zaista sve snage, svih naših zaposlenika, usmjerene na uzorkovanje i na epidemiološki dio posla. Uvijek ističem i moram se zahvaliti svim ljudima koji taj posao rade bez ikakvog pogovora ili prigovora, baš svaki dan – zaključuje Dulibić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: