Građani mogu birati cjepivo

Diana Dulibić: ‘Od kraja listopada u našoj županiji upeterostručena potrošnja cjepiva’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Od početka studenoga pritisak građana koji se žele cijepiti protiv covida-19 na Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije toliko je pojačan da su iz Zavoda morali zatražiti pomoć Zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja, potvrđuje za Šibenski portal Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda.

– Najslikovitije o tomu govori podatak da smo u zadnjem tjednu listopada distribuirali iz Zavoda 342 doze cjepiva, već u prvom tjednu studenoga ta je brojka porasla na 1308, a u ovome tjednu već smo distribuirali 1800 doza cjepiva, pet puta više nego prije dva tjedna – kaže Diana Dulibić.

Potražnja za cjepivom je u Šibensko-kninskoj županiji jako pojačana, a uz punkt u sportskoj dvorani Baldekin, gdje se cijepljenje organizira utorkom, četvrtkom i subotom od 9 do 11 sati, cijepe i liječnici u ordinacijama obiteljske medicine te u Zavodu za javno zdravstvo.

– Kod nas u Zavodu tijekom cijelog listopada cijepili smo 1.758 osoba, a samo u prvom tjednu studenoga 828 osoba. Dom zdravlja Knin organizirao je cijepljenje za sve zainteresirane građane ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati, a Dom zdravlja Drniš preko ordinacija obiteljske medicine i na javni poziv u srijedu u od 10 do 17 sati te u subotu od 9 do 12 sati – najavljuje Dulibić uz napomenu da su dostupna sva cjepiva i građani mogu birati koje žele primiti.

Najveći je interes za Pfizerovim cjepivom kojeg je u protekla tri tjedna potrošeno 3.400 doza, oko 200 doza Moderninog, 170 doza J&J te oko 100 doza AstraZenece.

– Još smo daleko od procijepljenost kojom bi mogli biti zadovoljni i donekle obuzdati ovu pandemiju, ali nismo ni najgori u Hrvatskoj. Istina je da smo u donjem dijelu tablice gdje su razlike minimalne, ali sa oko 46 posto procijepljenog odraslog stanovništva ne možemo biti zadovolni. Orhrabruje činjenica što su rekordne brojke novozaraženih i umrlih od posljedica covida-19 u proteklom razdoblju potaknule naše sugrađane na cijepljenje jer je to jedini znanstveno utemeljen put suzbijanja epidemije – zaključuje Diana Dulibić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.