Bivši vlasnik TLM-a uhićen u inozemstvu

Devet mjeseci od raspisivanja tjeralice, Igor Shamis završio u istražnom zatvoru u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Izraelac Igor Shamis, nekadašnji vlasnik TLM-a osumnjičen za izvlačenje novca iz šibenskog aluminijaša, priveden je prije četiri dana u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru.

Kako doznaje Šibenski portal, Shamisa je u šibenski zatvor privela šibenska policija 25. siječnja.

– Možemo potvrditi kako je jedna osoba na temelju raspisane tjeralice uhićena u drugoj državi, a naši policijski službenici su je prepratili i predali u šibenski zatvor – izjavila je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku potvrdili su da je danas ispitan 64-godišnji državljanin Izraela protiv kojeg je doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Za to kazneno djelo zakonom je propisana kazna zatvora od jedne do 10 godina.

Podsjetimo, nakon što je lani, zbog nedostupnosti Igora Shamisa Županijsko državno odvjetništvo prekinulo istragu protiv njega, Marijana Stričevića i Živka Lakoša koji su bili na upravljačkim funkcijama TLM Holdinga i TLM Aluminiuma, i to zbog sumnje da su tvrtku oštetili za oko 800 tisuća kuna. Naime, istraga je protiv njih pokrenuta još u travnju 2018. godine, međutim, zamjenica ŽDO Sanda Pavlović Lučić u rješenju o prekidu istrage navela je kako su u istrazi ispitani Stričević i Lakoš, provedeno je financijsko-knjigovodstveno vještačenje, a Shamisu je tada bilo dostavljeno rješenje o provođenju istrage i poziv za ispitivanje na njegovu adresu u Jeruzalemu. No Shamis se nije odazvao pozivu niti je na bilo koji način iskazao interes za postupak koji se protiv njega vodi.

Nakon što je ŽDO prekinuo istragu, za Shamisa je određen istražni zatvor i naloženo je izdavanje tjeralice, a potom i europskog uhidbenog naloga.

Prema tadašnjem izvještaju ŽDO-a, postoji osnovana sumnja da su Stričević kao direktor holdinga, drugookrivljeni Igor Shamis kao vlasnik i član holdinga te trećeokrivljeni Lakoš, tadašnji predsjednik Uprave, od veljače do rujna 2015. godine u Šibeniku dogovorno izvlačili novac iz TLM-a te time počinili kazneno djelo pronevjere u gospodarskom poslovanju.

‘Stričević je, osnovano se sumnja, u dogovoru sa Shamisom najprije ishodio od bivšeg vlasnika jednog društva, da na ime potraživanja koje je to društvo imalo prema društvima ranijeg vlasnika, uplati iznos od 100.000 eura u protuvrijednosti od 761.835,30 kuna na račun holdinga. Stričević je, iako za to nije imao zakonsku osnovu, od dobivene doznake od 100.000 eura, naložio 27. travnja 2015. isplatu iznosa od 60.800 kuna na svoj osobni račun otvoren kod jedne banke prikazujući kao osnovu za plaćanje ugovor o radu, koji nije imao s holdingom već s trećim društvom, kao i isplatu iznosa od 4.000 eura na svoj osobni račun otvoren kod druge banke te si tako isplatio ukupno 91.160 kuna. U travnju 2015. godine je, osnovano se sumnja, u dogovoru sa Shamisom obavio uplatu iznosa od 10.000 eura na njegov račun kod jedne inozemne banke neistinito prikazavši da se radi o plaćanju za usluge te naložio isplatu iznosa od 142.000 kuna na račun tvrtke iz Zagreba kojoj je jedini osnivač i direktor izraelska državljanka, samo formalno prijavljena u Zagrebu, prikazujući tu isplatu kao ‘plaćanje računa’ za navodno obavljene usluge poslovnog savjetovanja’, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku koje ne navodi imena okrivljenika ni naziv tvrtke.

Potom je Stričević, navode dalje u priopćenju, na teret novčanih sredstava holdinga naložio da mu se plati avionska karta, boravak u hotelima u Šibeniku i Zagrebu, usluge putničkog kluba čime si je pribavio daljnjih 112.089,70 kuna odnosno ukupno 203.250,10 kuna na štetu društva, a također je na temelju zajedničkog dogovora sa Shamisom naložio plaćanje računa sredstvima holdinga za Shamisa, članove njegove obitelji i pratnje za usluge hotela i restorana pa je Shamisu pribavljena korist od 178.755,84 kuna, a njegovoj pratnji korist od najmanje 46.948,60 kuna.

U ŽDO-u osnovanu sumnjaju da je Lakoš u srpnju 2015. godine na traženje Shamisa naložio da mu se iz sredstava holdinga na račun isplati iznos od 5.000 eura, u protuvrijednosti od 38.325 kuna, iako za tu isplatu nije postojala osnova pa je holding oštećen za ukupan iznos od 609.279,54 kuna.

‘Nastavno od 12. ožujka 2015. do 11. rujna 2015., sad kao odgovorne osobe u prvom društvu iz Šibenika, neosnovano, u namjeri da sebi i drugima pribave nepripadnu imovinsku korist; izvlačenjem novca iz tog društva, Stričević i Shamis nalagali plaćanja troškova putovanja i smještaja u hotelima na području Šibenika i Zagreba, sebi i članovima svoje obitelji i pratnje, iako za odobravanje takvih plaćanja nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti, što je na isto u korist Shamisa napravio i Lakoš čime su na štetu prvog društva pribavili ukupno 224.529,71 kuna’ navodi DORH u priopćenju iz 2018. godine.

(A.M. Crnica, M. Marotti)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.