Deset godina od smrti Ane Rukavine u registru više od 52 tisuće donatora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ana Rukavina, novinarka Vjesnika koja se u Kliničkome bolničkom centru ‘Zagreb’, na Rebru, liječila od leukemije, umrla je na današnji dan 2006. godine napunivši tek 29 godina..

Rodila se 28. ožujka 1977. godine u Zagrebu, nakon završetka studija počela je raditi u gradskoj rubrici Vjesnika, pa se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika.

Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila. Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD.

U dijelu svog pisma Ana je napisala, ‘…Zapravo mi je teško sročiti što Vas točno želim zamoliti, znam, rekla sam na početku 10 minuta, ali nisam bila sasvim iskrena. Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život’.

Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njene smrti, osnovana je ‘Zaklada Ana Rukavina’, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je ‘Želim život’.

U proteklih deset godina Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je s početnih 150 povećan na trenutnih 52.679 potencijalnih darivatelja. Do sada su, zahvaljujući hrvatskom Registru, za 64 osobe iz Hrvatske i inozemstva povećane šanse za život, a u javnu Banku 12.641 majka pohranila je matične stanice iz pupkovine, od kojih je 3.136 prijavljeno u Svjetski registar.


Pratite nas i na društvenim mrežama: