Dentalni tehničari upozoravaju da državni novac ide u krive ruke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruga dentalnih tehničara Hrvatske sa sjedištem u Drnišu uputila je otvoreno pismo predsjednici Republike, predsjednicima Vlade i Sabora, Odboru za zdravstvo i socilalnu politiku, Ministarstvu zdravstva i HZZO-u u kojem traže ukidanje robovskog položaja dentalnih tehničara koji traje punih 18 godina. Kako navode u pismu već tri godine upozoravaju kako su privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, dentalni tehničari jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava.

– Stomatolozi sklapaju ugovore s HZZO-om, dobivaju ordinacije, opremu, pacijente, glavarine i postaju privatnici, koncesionari financirani sredstvima državnog proračuna. Dentalni tehničari su bačeni na slobodno tržište, primorani uzeti laboratorije u zakup i postati čisti privatnici. HZZO s nama ne želi sklopiti ugovor, ali diktira cijene naših usluga koje ne isplaćuje direktno nama, nego preko računa stomatologa. Dentalni tehničari tako postaju roblje na tržištu rada bez radnih, ljudskih i moralnih prava, navode u svom pismu iz Udruge dentalnih tehničara.

zivana-radic

Upozoravaju kako stomatolozi dobiju tri četvrtine ukupne cijene protetskog rada, a dentalni tehničari samo četvrtinu iako su četiri petine svake proteze rad i materijal dentalnog tehničara.

– Kreator ovakve politike je HKDM – Stomatološka Komora, koja uporno  zagovara naš ostanak na slobodnom tržištu što samo pogoduje bogaćenju stomatološke elite, navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje Živana Radić, predsjednica Udruga dentalnih tehničara.

Iz Udruge zaključuju kako su pacijenti kolateralne žrtve takve privatizacije i imaju velikih problema pri ostvarivanju zagarantiranih prava na protetiku. Pitaju sve kojima je pismo upićeno, kako je moguće da u zdravstvenom osiguranju punih 18 godina postoje ugovorene usluge dentalne protetike za koje se godišnje izdvaja preko 500 milijuna kuna, a nisu ugovoreni pružatelji tih usluga – dentalni tehničari te apeliraju da ‘zaustave ovakvu privatizaciju koja razara javni zdravstveni sustav i koja kao i sve privatizacije pogoduje bogaćenju elite na teret poreznih obveznika’.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.