Dentalni tehničari upozoravaju da državni novac ide u krive ruke

Udruga dentalnih tehničara Hrvatske sa sjedištem u Drnišu uputila je otvoreno pismo predsjednici Republike, predsjednicima Vlade i Sabora, Odboru za zdravstvo i socilalnu politiku, Ministarstvu zdravstva i HZZO-u u kojem traže ukidanje robovskog položaja dentalnih tehničara koji traje punih 18 godina. Kako navode u pismu već tri godine upozoravaju kako su privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, dentalni tehničari jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava.

– Stomatolozi sklapaju ugovore s HZZO-om, dobivaju ordinacije, opremu, pacijente, glavarine i postaju privatnici, koncesionari financirani sredstvima državnog proračuna. Dentalni tehničari su bačeni na slobodno tržište, primorani uzeti laboratorije u zakup i postati čisti privatnici. HZZO s nama ne želi sklopiti ugovor, ali diktira cijene naših usluga koje ne isplaćuje direktno nama, nego preko računa stomatologa. Dentalni tehničari tako postaju roblje na tržištu rada bez radnih, ljudskih i moralnih prava, navode u svom pismu iz Udruge dentalnih tehničara.

zivana-radic

Upozoravaju kako stomatolozi dobiju tri četvrtine ukupne cijene protetskog rada, a dentalni tehničari samo četvrtinu iako su četiri petine svake proteze rad i materijal dentalnog tehničara.

– Kreator ovakve politike je HKDM – Stomatološka Komora, koja uporno  zagovara naš ostanak na slobodnom tržištu što samo pogoduje bogaćenju stomatološke elite, navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje Živana Radić, predsjednica Udruga dentalnih tehničara.

Iz Udruge zaključuju kako su pacijenti kolateralne žrtve takve privatizacije i imaju velikih problema pri ostvarivanju zagarantiranih prava na protetiku. Pitaju sve kojima je pismo upićeno, kako je moguće da u zdravstvenom osiguranju punih 18 godina postoje ugovorene usluge dentalne protetike za koje se godišnje izdvaja preko 500 milijuna kuna, a nisu ugovoreni pružatelji tih usluga – dentalni tehničari te apeliraju da ‘zaustave ovakvu privatizaciju koja razara javni zdravstveni sustav i koja kao i sve privatizacije pogoduje bogaćenju elite na teret poreznih obveznika’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.