Oči uprte u oblake

Danima gori Dinara: ‘Vatra je visoko u klisurama, nedostupna čovjeku’

Požar na prostoru Dinare, koji je u našu županiju ušao iz Bosne i Hercegovina i dalje je aktivan u nedostupnom području iznad Civljana, potvrdio nam je Darko Dukić, županijski vatrogasno zapovjednik.

– Gori još poviše Civljana, na potezu od Uništa prema Ježeviću u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na terenu su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Knin te DVD-i Knin i Kijevo. Oni rade koliko mogu, vatra je visoko u klisurama gdje uglavnom gori trava i teren je čovjeku nepristupačan. Po prognozi, sutra očekujemo kišu i smirivanje stanja na Dinari. Vatrena crta proteže se sada na oko pet-šest kilometara i ne ugrožava imovinu i naselja – rekao je Dukić.

Podsjetimo, na velike razmjere požara i štetu po prirodu i živi svijet, koji čeka na proglašenje parkom prirode, upozorila je nedavno otvorenim pismom Lidija Slavić, načelnica Općine Kijevo.

– Pobrojali smo 1219 biljnih vrsta i podvrsta, 69 endemskih; 384 beskralježnjaka, 20 endemskih; 24 vrste gmaza,7 vodozemaca, 36 sisavaca, 176 vrsta ptica…i sve nestane u plamenu. Hvala Vam svima na angažmanu od vatrogasaca, lovaca, planinara, članova HGSS-a Splitske i Šibensko-kninske županije; ali ljudi malo je – stoji u apelu načelnice Kijeva.

Već drugi dan članovi HGSS Stanice Split Ispostave Sinj pokušavaju spasiti planinarska skloništa Pume ispod Velike Duvjakuše (1630 m), Rupe (1364 m) ispod Lišanjskog vrha i sklonište Hrvatski vitez Josip Goreta (1530 m) na Dinari. U nedjelju navečer iz Sinja prema požarištu na Dinari uputilo još 10 gorskih spašavatelja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.