Otvorena do kraja svibnja

Čudesan svijet ptica u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ otvorena je izložba ‘Čudesan svijet ptica NATURA 2000 Krka i okolni plato’ u sklopu Festivala znanosti 2021. Izložba donosi fotografije najugroženijih vrsta ptica s popisa NATURA 2000 uključenih u Crvenu knjigu ptica Hrvatske.

Organizatori izložbe su Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Ornitološko društvo ‘Brgljez kamenjar’. Izložbu čini serija od 10 fotografija nastalih tijekom realizacije monitoringa ptica u sklopu projekta ‘NATURA DRNIŠ – održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’.

– Javna ustanova Priroda upravlja s ogromnim područjem ekološke mreže Natura 2000 u Šibensko-kninskoj županiji, a svako održivo upravljanje zaštićenim područjima mora biti utemeljeno na znanosti – naglasila je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica ustanove zahvalivši svima uključenim u ovaj projekt, kao i organizatorima Festivala znanosti 2021.

Jedna od projektnih aktivnosti koja se odnosi na zaštitu i očuvanje staništa pod ekološkom mrežom Natura 2000 je monitoring ptica, a provela ga je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, partner na ovom projektu, u suradnji s Ornitološkim društvom ‘Brgljez kamenjar’. Projekt monitoringa ptica je proveden 2019. na području ekološke mreže Natura 2000 Krka i okolni plato kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a koje je od iznimne važnosti za ptice. Aktivnosti monitoringa odnose se na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica kroz vremenski period od 12 mjeseci, kako bi se obuhvatili svi godišnji ciklusi i životne navike ptica u različitim godišnjim periodima.

– Područje Promine iznimno je važno za surog orla koji u Hrvatskoj ima status kritično ugrožene vrste i za zmijara sa statusom ugrožene gnijezdeće populacije, kanjon rijeke Guduće je bogat s ornitološkog aspekta za populac iju gnjezdarica i zimovalica’ – istaknuo je Ivica Lolić, autor fotografija i koautor izvješća o provedenom monitoringu ptica te respektabilni hrvatski ornitolog i fotograf te stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU.

Pored iznimno zanimljive izložbe, koja je već pobudila interes javnosti predstavljena je i interaktivna knjiga koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine.

Izložba će biti otvorena do kraja svibnja u radno vrijeme knjižnice.


Pratite nas i na društvenim mrežama: