I do 10 tisuća eura

Cijene POS-ovih stanova otišle ‘u nebo’! Istražili smo zašto će na Biocima ‘kvadrat’ biti puno skuplji nego na Šubićevcu

Foto: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cijene POS-ovih stanova skočile su za gotovo 250 eura po kvadratu. Vidljivo je to iz informacija o programu poticane stanogradnje, objavljenima na stranici Ministarstva graditeljstva, među kojima je navedeno kako maksimalna cijena stana iz programa POS-a može iznositi 1.319,64 eura po četvornome metru, a Šibenčani još dobro pamte kako su za kvadrat stana POS-a na Šubićevcu plaćali 1.046 eura. Uzmemo li u obzir propisane standarde prema kojima, za jednu osobu stan treba biti veličine 35 četvornih metara, odnosno za svaku sljedeću još oko deset četvornih metara, vrlo lako dolazimo do računice kako će Šibenčani koji se odluče na kupnju POS stana na Biocima, za čiji se početak izgradnje čeka pravomoćnost građevinske dozvole, trebati izdvojiti skoro 10 tisuća eura više.

– Trenutna maksimalna cijena stana iz Programa POS-a iznosi 10.200 kuna po kvadratnom metru korisne površine stana, odnosno cca 1.319 eura po kvadratnom metru korisne površine stana. S obzirom da maksimalna cijena stana ovisi o etalonskoj cijeni građenja, koja trenutno iznosi 6.800 kuna po kvadratnome metru, a koja se kroz godine mijenjala, tako da se i mijenjala maksimalna cijena stana – odgovor je Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na naš upit vezano uz porast cijene stanova iz programa poticane stanogradnje.

Etalonska cijena građenja, inače, uključuje sve troškove izvedbe građevinskih radova, kao i pripremne, zemljane, konstrukcijske, instalaterske, završne te ugradnju građevnih proizvoda, opreme ili postrojenja, s uključenim PDV-om.

Građevinski radovi/Arhiva/Šibenski portal

Prije samo dvije godine kvadrati znatno jeftiniji

U lipnju 2018. godine 148 ključeva POS-ovih stanova dodijeljeno je novim stanarima na Šubićevcu. Svi oni tada su kvadrat stana iz poticane stanogradnje platili 1.040 eura. Građani koji se odluče na kupnju POS stana na Biocima, a čija bi gradnja trebala početi kada Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dobije pravomoćnu građevinsku dozvolu, kvadrate će platiti puno više.

– Uzimajući u obzir da se sukladno članku 19. Zakona cijena stana utvrđuje za svaku lokaciju posebno ovisno o specifičnostima samog projekta, kao i činjenicu da se na lokaciji Bioci u Šibeniku radi o provedbi članka 17a. Zakona, predvidiva prodajna cijena stana ne može biti viša od 93 posto najviše prodajne cijene prema Zakonu, dakle ne više od 9.486 kuna odnosno 1.255,50 eura po  kvadratnom metru neto korisne površine stambenog prostora – objašnjavaju iz Ministarstva.

Članak 19. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji tako, između ostalog, kaže da je APN dužan, prije građenja na određenoj lokaciji, izraditi kalkulaciju predvidivih troškova izgradnje, a prodajna cijena stana ne smije biti viša od etalonske cijene građenja metra kvadratnog stana uvećane za 50 posto. Također, APN odnosno javna ustanova kao investitor može odrediti različite cijene stanova, ovisno o njihovoj opremi i položaju u objektu. Provedba članka 17a. Zakona znači da pravna ili fizička osoba ovlaštena za poslove građenja može APN-u ponuditi građevinsko zemljište u svom vlasništvu i određenu projektnu dokumentaciju za tu lokaciju te gradnju zgrade na tom zemljištu pod uvjetom da postoji interes, a poznato je da je na postojećim listama za kupnju POS-ovih stanova 300 kandidata, kao i da cijena zemljišta nije viša od 25 posto etalonske cijene građenja.

Razložimo li ovo objašnjenje Ministarstva na ‘proste faktore’, slobodno možemo reći kako je višoj cijeni stanova na Biocima presudila lokacija te kupoprodaja zemljišta i projektne dokumentacije. Podsjetimo, APN je u prosincu 2019. godine sklopila Ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije na predjelu Bioci, površine 4.997 kvadrata, gdje je predviđena gradnja 127 stanova.

Šibenčanin koji je kupio POS stan na Šubićevcu prisjeća se kako je maksimalna cijena kvadrata prije dvije godine bila oko 1.270 eura, a u konačnici je formirana na 1.046 eura.

– Ako je riječ o POS-u, onda je logično da cijena bude što manja, jer POS tome i služi – više kvadrata za manje novca. Mislim da je trenutno oko 1.300 eura i komercijalna cijena kvadrata stanova, pa je po tome cijena POS-ovih stanova sada prevelika. Međutim, kredit te na kraju ispadne povoljniji preko APN-a, tako da se na koncu opet isplati, jer te mjesečna rata košta kao podstanarstvo – priča nam Šibenčanin koji u POS-ovom stanu na Šubićevcu živi s obitelji.

Zgrade POS-a na Šubićevcu/Arhiva/Šibenski portal

Na listi reda prvenstva za kupnju POS-ovog stana ostao je i 32-godišnji Šibenčanin kojemu je plan kupiti stan na Biocima. Sadašnja cijena POS stana po njemu je također visoka, i pita se kolika će biti platežna moć građana nakon koronakrize.

– Činjenica je da su to novi stanovi, ali ipak je riječ o programu poticane stanogradnje, pa smatram da cijena ne bi trebala biti baš tolika. I meni je želja osamostaliti se, a POS mi je idealna prilika. Nije mi jasno da je maksimalna cijena skočila na 1.320 eura po kvadratu i pitanje je koliko će ljudi to moći platiti, koliko njih će biti kreditno sposobno nakon koronakrize – govori zaposleni 32-godišnji Šibenčanin koji živi u podstanarstvu.

Uzmemo li u obzir činjenicu kako kupac POS-ovog stana treba uložiti i dodatan novac za kupnju namještaja i opremanje stana, cijena dodatno raste. Zato smo prelistali Njuškalov oglasnik za nekretnine u potrazi za cijenama stanova u Šibeniku. Cijena kvadrata prvog, kompletno renoviranog stana na Vidicima veličine 101 četvorni metar, pogodnog za peteročlanu obitelj, iznosi 1.745 eura. Za drugi, nenamješteni trosobni stan na Baldekinu veličine 64 četvorna metra, prodavatelj traži 1.484 eura po kvadratu, a u kvartu Crnica prodaje se dvoetažni stan potpuno namješten, neto površine 98 kvadrata, za 1.326 eura po četvornome metru.

Jasno je, cijene variraju ovisno o lokaciji, opremljenosti, stanju i starosti nekretnine. Potonji je, dakako, cijenom najbliži cijeni stana iz programa POS-a, što znači da bi se detaljnijom pretragom ponude nekretnina vjerojatno dalo naći i povoljnije kvadrate od privatnih prodavatelja.

Izlaz u subvencioniranju kredita?

No, ono zbog čega se građani sve više odlučuju za kupnju POS-ovog stana jest subvencionirani kredit. Kreditna linija programa POS-a omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od 3 posto, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine. APN je ranije ovog mjeseca sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope – koje odražavaju sve troškove kredita, uključujući naknade, osiguranja, depozit i ostale izravne troškove, koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

Pregledali smo zato i ponudu stambenih kredita u bankama. HPB nudi stambene kredite s kamatnom stopom već od 2,90 posto, Erste banka s efektivnom kamatnom stopom od 2,92 posto, Zagrebačka banka od 2,95 posto…


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.