Capak otkrio sve detalje o ‘Covid putovnicama’: ‘Tu je čitav niz kontroverzi’Foto: arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, daje izjavu oko takozvanih covid putovnica. Capak je već najavio da će certifikat, odnosno covid-putovnica će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

– Ne postoji covid putovnica. Postoji dogovor na razini EU oko toga kako izgleda potvrda o cijepljenju. 27. 1. 2021. je donesen dokument koji to definira. Ona se zasada koristi isključivo u medicinske svrhe. Ako se neko recimo cjepivo prvom dozom Pfizera u Hrvatskoj i onda putuje u Švedsku,  on u Švedskoj s tom potvrdom dokazuje da je primio prvu dozu – rekao je Capak.

– O prelasku granica s tom potvrdom se tek razgovara. Jedna od tema bit će na sljedećem Vijeću. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica na temelju potvrde o cijepljenju i da će se dogovoriti to da cijepljenje i potvrda o primanju dvije doze cjepiva služiti prilikom prelaska granica EU-a – rekao je Capak.

Takva inicijativa je došla iz Grčke, a Hrvatskoj je u interesu da podrži takav prijedlog, piše RTL 

– Postoji potvrda o cijepljenju. Svaka vrsta cjepiva ima svoju potvrdu. To nije covid-putovnica. Istina je da dat zadatak da se razradi jedan od smart pristupa u izradi covid-putovnice, hoće li to biti iskaznica, qr kod, o tome se još ne zna – izjavio je Capak.

Ne može se točno reći kada će se moći putovati uz certifikat.

– Tu je čitav niz kontroverzi. Cjepivo ne štiti sto posto. Ima cijeli niz kontroverzi o kojima se razgovara, komentirao je Capak.

– Neće se nikad dogoditi to da putuju isključivo osobe koje su se cjepile. Nego će za osobe koje se nisu cjepile postojati drugi uvjeti. Kao što je karantena
ili testiranje -izjavio je Capak.

Rekao je kako se u EU diskutira je li covid putovnica diskriminatorna ili ne.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.