Čak je i Hasanbegović dao više: Organizatori FALIŠ-a odbili ‘milostinju’ Ministarstva kulture

Organizatori Festivala alternative i ljevice Šibenik odbili su 10 tisuća kuna potpore koje im je dodijelilo Ministarstvo kulture za organizaciju petog izdanja festivala. Otvorenim pismom upućenim resornoj ministrici Nini Obuljen Koržinek, poručili su kako takvo smanjenje ionako nedostatnih sredstava smatraju uvredljivim i jeftinim pokušajem da ih se primiri. Otvoreno pismo koje potpisuju direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke, urednik međunarodnog programa Srećko Horvat, urednik art programa Kruno Lokotar, zajedno sa stotinu prijatelja FALIŠ-a, prenosimo u cijelosti.

‘Poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

želimo Vas obavijestiti da Udruga FALIŠ, koja je do sada uspješno organizirala četiri Festivala alternative i ljevice Šibenik, ne želi prihvatiti potporu Ministarstva kulture koja nam je dodijeljena odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, a koje čine: Vanja Žanko, predsjednica, Hrvoje Juvančić, Vedran Perkov, Tea Hatadi i Jasminka Babić.

Poštovana ministrice, Festival alternative i ljevice Šibenik jedini je događaj te vrste na području jugoistočne Europe: održava se na javnom prostoru, njegovi sadržaji su besplatni za posjetitelje, impresivno posjećeni, i na njemu su, po prvi puta u Hrvatskoj nastupili: časna sestra Teresa Forcades, britanski novinar, ekonomski analitičar i aktivist Paul Mason, odvjetnica Juliana Assangea Renata Avilla, njemačka kazališna autorica i redateljica pri kazališta u Kölnu Angela Richter, grčki dokumentarist Aris Chatzistefanou… i cijela niska istaknutih domaćih autora.

falis1

Na FALIŠ-u su premijerno prikazani dokumentarni filmovi: ‘Fašizam d.o.o.’ i ‘Yes Man su revoltirani’, te održana hrvatska premijera kazališne predstave ‘Demokracija’, Zijaha A. Sokolovića.

Na FALIŠ-u su, također po prvi puta, predstavljene knjige: Marx nije mrtav autora Damira Pilića, , Smjena straže autora Andreja Nikolaidisa, Limenke i ciklame pokojne Jele Godlar Brešan, Dobro došli u pustinju postsocijalizma Srećka Horvata i Igora Štiksa, Informatičar staroga kova Kristijana Mirića…

U umjetničkom programu FALIŠ-a po prvi puta su održane izložbe: ‘(I)lustracija Hrvatske’ Alema Ćurina, „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“ – odabir radova L. Ferlinghettija, J. Kerouaca, V. Bukovskog. A. Ginsberga, W. S. Burroughsa… zatim izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith & Jerryja Garcije…

FALIŠ je jedini kulturni i javni događaj u Republici Hrvatskoj na kojem je obilježeno sedamdeset godina od pobjede nad fašizmom.falis nikola urukalo davorka blazevic jurica pavicic 4

Na FALIŠ-u su, po prvi puta u javnom prostoru, debatirali predstavnici katoličke i pravoslavne crkve: fra Drago Bojić i otac Nikodim Kosović.

FALIŠ je, o čemu Vas može informirati državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak, inače jedan od posjetitelja naših programa, pokazao kako visoka umjetnost i kultura, političke debate u demokratskom ozračju i razgovori o važnim, ali medijski možda neatraktivnim temama, imaju svoju publiku u Šibeniku i cijeloj Dalmaciji, te kako decentralizacija kulture nije sintagma koja dobro zvuči, nego je prijeka potreba u današnjoj Hrvatskoj u kojoj se područje od Istre do Dubrovnika svodi na zimmer frei destinaciju, golf resort ili skupu kulisu, čemu uveliko pomaže i zagrebocentričnost Vašeg ministarstva koje minornim iznosima potpomaže ili potpuno ignorira događaje organizirane na neovisnoj sceni.

falis1

Za peto izdanje Festivala kao središnju temu smo planirali: 100 godina Oktobarske revolucije. Plan nam je bio – i ostao, da ne bude zabune, jer FALIŠ neće nestati zbog Vas, kao što zahvaljujući Vama i sličnima nije ni nastao – osvijetliti i na novi način promatrati događaj koji je promijenio svijet i čije su se posljedice na više razina osjetile u hrvatskoj povijesti. No, odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, te Vašim potpisom na nju, dodijeljena nam je potpora od 10.000 kuna, što je nedostatan iznos čak i za smještaj naših gostiju, a kamoli za produkciju – što je prosjek godišnjeg FALIŠ-a – barem jedne vrhunske izložbe, jednog performancea, hrvatske premijere filma i nekoliko premijernih predstavljanja knjiga. Hibridne žanrove i ostatak programa da ne spominjemo… To ipak vrijedi nešto više od 10.000 kuna, po našem knjigovodstvu i iskustvu, a i Vašem, sigurni smo.

Ovakvo smanjenje ionako nedostatnih sredstava, znantno manjih od kvalitete sadržaja koji produciramo, smatramo uvredljivim i jeftinim pokušajem da nas se ‘primiri’ svotom s kojom praktički ne možemo ništa, ali se, eto, ne možemo ni buniti. E, poštovana Ministrice, možemo. A kako bismo imali jasnu i poštenu poziciju, prvo što činimo je informiranje Vas i javnosti da ne želimo prihvatiti dodijeljenu potporu. Vas zato molimo da nadležnim službama u Ministarstvu javite kako ne moraju pripremati ugovore o suradnji između Ministarstva kulture i Udruge FALIŠ, jer – suradnje neće biti’, poručili su u otvorenom pismu organizatori FALIŠ-a i poželjeli resornoj ministrici Obuljen Koržinek sve najbolje u 2017. godini – bez ironije.

Inače, izdanje jednog FALIŠ-a košta oko 150 tisuća kuna, a najironičnija u cijeloj priči jest činjenica kako je Zlatko Hasanbegović, koji zasigurno nije bio poklonik Festivala alternative i ljevice, za šibenski FALIŠ izdvojio 25 tisuća kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.