Bumbak otišao, a ‘ponio’ bi puno toga sa sobom. Tko će voditi sv. Ivana, Trokut i Koraljarski centar?

Matija Bumbak, nekadašnji pročelnik Odjela za gospodarstvo nije ugovorom vezan za Grad, a takvi ugovori, ovisno o visini iznosa, mogu i ne moraju biti predmet javnog natječaja, sukladno Zakonu o javnoj nabavi kao i internom pravilniku. Odgovor je to Grada Šibenika na pitanje SDP-ova gradskog vijećnika Joška Šupe postavljenog u emisiji ‘Puls’ ŠIBaj TV-a, o tome treba li daljnji Bumbakov angažman biti predmet javnog natječaja na projektima sv. Ivan, ‘Trokut’, te Koraljarskog centra na Zlarinu.

Grad smo upitali i A obrazac za projekt sv. Ivana, obvezni dio dokumentacije projektnog prijedloga u kojem su sažete aktivnosti i budžet, a koji su nam oni i poslali. Zanimljivo je da u njemu ugovorno piše kako voditelj projekta sv. Ivan mora biti zaposlenik Grada, koji je na pola radnog vremena samo na tom projektu, odnosno dobiva pola plaće iz Europe i to je zapravo način na koji će Grad sufinancirati dio projekta.

Nadalje, voditelj projekta mora imati iskustvo vođenja više od 20 europskih projekata, ali u A obrascu nema budžetirane provedbe. To znači da novac za vođenje projekta, ako osoba nije zaposlenik gradske uprave, mora dati Grad Šibenik. Pojednostavljeno, ako Grad angažira Bumbaka na sv. Ivanu, morat će ga dodatno plaćati iz svog proračuna.

Kako je Šibenski portal već pisao, Bumbak je s kolegama iz istog Odjela Ivanom Bujas Rupić i Krešimirom Kovačem otišao u privatni sektor, a na njegovu je stolicu, barem privremeno, zasjeo Petar Mišura kojeg je gradonačelnik Željko Burić imenovao vršiteljem dužnosti pročelnika.

No, Burićeva administracija se svim silama trudi pronaći odgovarajuću osobu za čelo tog odjela, koja ima iskustva i s EU projektima. Iz ovih podataka je razvidno i zašto. Navodno pregovaraju s četiri ili pet ‘imena’, koji rade u Zagrebu ili inozemstvu, a porijeklom su iz Šibenika.

Matija Bumbak uspio je s Odjelom za gospodarstvo proteklih pet godina povući iz Europe 166 milijuna kuna za gradske projekte, uz angažman vanjskih konzultanata koji su mu odrađivali dio posla. U izjavama za Šibenski portal i sam je potvrdio kako će i dalje nastaviti voditi nekoliko gradskih projekata, među kojima je i tvrđava sv. Ivana.

– U projektnoj prijavi Matija Bumbak je naveden kao voditelj projekta revitalizacije tvrđave svetog Ivana, a Grad Šibenik je otvoren za moguću suradnju – odgovor je Grada na daljnju suradnju s bivšim pročelnikom na projektu revitalizacije tvrđave ‘teške’ gotovo 50 milijuna kuna.

Natječaj za izvođenje radova na sv. Ivanu već je trebao biti objavljen, no njega – nigdje, unatoč činjenici da radovi moraju biti gotovi u rujnu 2019. godine.

– Zbog usklađivanja arhitektonskog rješenja projekta tvrđave sv. Ivana s projektnom prijavom poremetila se dinamika realizacije projekta revitalizacije područja tvrđave sv. Ivana, no vjerujemo da to neće ugroziti konačni ishod – tvrde iz gradske uprave.

Podsjetimo, u veljači je iz ureda Vulin i Ileković, projektanata tvrđave, na adresu Šibenskog portala stigao odgovor kako se zastoj dogodio jer je ‘Gospodarski odjel Grada Šibenika samoinicijativno, bez suglasnosti i znanja arhitekata, promijenio programski sadržaj projekta za uređenje tvrđave sv. Ivan u svrhu dobivanja sredstava EU, a te izmjene nisu bile u skladu s građevnom dozvolom izdanom 2015. godine’.

Sve u svemu, odlazak Bumbaka sa suradnicima je dodatno zakomplicirao situaciju sa tvrđavom sv. Ivana. Bumbak je voditelj projekta, a u dokumetanciji piše da to mora biti zaposlenik gradske uprave…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.