‘Budim se u državi koja ide u crni mrak’: Vidović podržao bojkot komentatora koji siju mržnju prema novinarima

Količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama i web portalima, od kojih se neki mogu okvalificirati i kao govor mržnje i poticanje na nove napade na novinare, osudilo je jučer Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i pozvalo portale na bojkot autora neprimjerenih komentara, što je podržao i predsjednik šibenske Gradske organizacije SDP-a te saborski zastupnik Franko Vidović.

– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvaljuje svim pojedincima te domaćim, inozemnim kao i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića diverzijom na kotaču njegovog automobila, ali i upozorile da se novinarima u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću.

Policija je započela istragu o diverziji na kotaču automobila predsjednika HND-a kao i o prijetnjama koje je dobivao, ali i prijetnjama koje su upućivane drugim novinarima. Pozdravljamo to kao poruku da se ubuduće napadi na novinare neće ignorirati i očekujemo da napadači na novinare konačno budu kažnjeni.

Istovremeno smo zgroženi količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama kao i na nekim web portalima. Neki od tih komentara mogu se okvalificirati i kao govor mržnje pa i poticanje na nove napade na novinare. Zbog toga pozivamo portale da otkažu gostoprimstvo autorima takvih komentara. Posebno zabrinjava što su neki autori tih komentara i osobe velikog utjecaja u javnosti, piše u priopćenju HND-a koje potpisuje Denis Romac, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Vidović se, pak, oglasio na svom Facebook profilu, riječima kako je ‘ovo što se događa jednostavno odvratno i za svaku osudu’.

– Tko daje za pravo nekom da atakira na tuđi život? Tko daje za pravo toj osobi koja poseže za takvim načinom, ugrožavajući tuđi život da nastavi s takvom rabotom? Tko daje za pravo huškaćima da bodre i pozivaju na nove obračune s novinarima? Tako nešto je nezamislivo u demokratskom društvu! I sam sam se našao u situacijama da novinari na meni zarađuju za kruh i to je normalno. Javna sam osoba i nemam s tim problem. Ma koliko mi neki put bilo krivo zbog toga – poručio je Vidović.

Atentat na predsjednika HND-a, pozivanje na daljnje obračune s novinarima znači atak na temeljne demokratske vrijednosti ove države, dodaje.

– Podizanje PDV-a na tiskane medije što planira Plenkovićeva Vlada nije ništa drugo nego gušenje pluralizma i demokracije. Svaki dan se budim u državi koja ne da ne ide naprijed po pitanju demokratskih sloboda i prava čovjeka, nego još ide unazad, u još crnji mrak. Umjesto da živim u Hrvatskoj 21.stoljeća, članici EU, u zemlji koja iznad svega poštuje pravo pojedinca i pravo na slobodnu riječ i izbor, svaki dan se budim u zemlji u kojoj napadi na novinare postaju uobičajeni kao dobro jutro, gdje ‘molitelji’ ispred bolnica zaskaču trudne djevojke želeći ih uvjeriti da njihov izbor nije samo njihov i njihovog partnera, već su se oni skupili pred bolnicom da o tome odluče. Ako trudnica ne pristaje na njihov izbor onda podaci o njoj idu javno i blati je se po mrežama. Ja se slažem da je pobačaj štetan, ali tko sam ja da određujem nekoj ženi što će ona izabrati. To je intimna odluka u prvom redu nje i njenog partnera. Sve ostalo je nametanje tuđe volje, a takvi sustavi gdje se nameće drugome stav i mišljenje ne zovu se demokracija – istaknuo je Vidović i osudio takvo ponašanje, poručujući kako bi i represivni aparat Republike Hrvatske trebao promptno reagirati na slučajeve pokušaja atentata na Sašu Lekovića, kao i pozivanje na obračun s novinarima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.