Branko Rameša, lučki kapetan u Murteru, kandidat za nagradu za životno djelo za spašavanje na moru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Branko Rameša, lučki kapetan u Murteru, nominiran je za Nagradu za životno djelo ‘Vladimir Maksimov’ priznaje za izvanrednu uslugu u traganju i spašavanju od strane pojedinca ili organizacije. Nagradu dodjeljuje International maritime rescue federation, a uz našeg kapetana Ramešu, nominiran je i ADES – Udruga pomorstva i riječne spašavanja Urugvaja.

Kako se navodi uz nominaciju, s gotovo 40 godina iskustva u traganju i spašavanju Branko Rameša je nebrojeno puta pokazao hrabrosti i svoju posvećenost spašavanju života na moru. Bio je uključen u više od 200 akcija traganja i spašavanja i teško je izbrojati koliko je života pomogao spasiti.

HEROBanneroct2017

Unatoč brojnim spašavanjem, 2005. godine, za njega su se zbili najteži i najzahtjevniji poduhvati traganja i spašavanja..

Prvi je potonula koćarica ‘Orijak’ kod otoka Garmenjak Mali u Kornatima, gdje su, iz sedam pokušaja, uspjeli na brod izvući četvoricu brodolomaca.

Akcija se odvijala noću od 20 do 1.30 sati, uz brzinu vjetra do 40-45 čvorova po valovima 4-5 metara i na temperaturi zraka od samo 4 stupnja. Četvorica pothlađenih pomoraca prebačeni su na brod ‘Lavsa’ i zahvaljujući brzoj akciji kapetana Rameše svi su se oporavili.

Drugo spašavanje, u studenom 2005. kada se Branko Rameša pridružio posadi broda ‘Šibenik’ i spasio posadu jedrilice ‘Maja’ koja je izgubila svoje upravljačke sposobnosti tijekom regate oko otoka Jabuke. Opet je spašavanje provedeno noću, usred Jadranskog mora, po buri od 35-40 čvorova. Tom prigodom je spašeno sedam članova posade.

Dobitnici IMRF-a H.E.R.O. nagrade 2017. bit će objavljene na svečanoj večeri na RNLI Collegeu u Velikoj Britaniji 2. studenog.

Branko_Rameša


Pratite nas i na društvenim mrežama: