Blokirani duguju četvrt milijarde kuna: U Šibensko-kninskoj županiji 97 tvrtki pred stečajem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibensko-kninska županija je sa zadnjim danom rujna četvrta u Hrvatskoj po ukupnom iznosu duga pravnih osoba blokiranih 120 i više dana, objavila je Financijska agencija. Veći dugovi su samo u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Blokirani u našoj županiji duguju četvrtinu milijarde kuna što je 4,8 posto ukupnih dugova svih blokiranih dulje od 120 dana u Hrvatskoj.

U Šibensko-kninskoj županiji kraće od 120 dana blokirano je 50 tvrtki koje duguju 16 milijuna kuna, a u kojima su zaposlene 173 osobe. Više od 120 dana u blokadi je 97 tvrtki s 54 zaposlenika koje duguju 245 milijuna kuna.

blokirani

Novi Stečajni zakon automatskim pokretanjem stečaja nakon blokade računa dužnika u trajanju dužem od 120 dana, potiče se dužnike da aktivnije poduzimaju mjere koje su potrebne da bi povratili solventnost ako je to moguće odnosno osigurava vjerovnicima da će stečaj biti pokrenut u relativno kratkom roku od nastupanja insolventnosti dužnika što će im jamčiti i veći postotak naplate u tim stečajnim postupcima.

Prema stanju 30. rujna, od ukupno 7.507 blokiranih pravnih osoba, kod njih 5.078 neprekidna blokada traje 120 i više dana. Njihove neizvršene osnove iznosile su 5,06 milijardi ili 84,1 % iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje. Oni središnjoj državi, odnosno proračunu duguju 1,07 milijardi kuna, jedinicama lokalne uprave i samouprave 0,76 milijardi, a svim ostalim vjerovnicima 3,91 milijardu kuna. Više od 60 posto insolventnih pravnih osoba na koje otpada 70 posto ukupnog duga nije krajem rujna ove godine imalo niti jednog zaposlenog.


Pratite nas i na društvenim mrežama: