Zaključenje stečaja

Bliži se kraj stečaju Revije, agonija radnica traje i dalje: U četvrtak završno ročište

Nakon 19,5 godina trajanja stečajnog postupka, u najduljem stečaju u Republici Hrvatskoj i Europi, u četvrtak će se na Trgovačkom sudu u Šibeniku održati završno ročište za Reviju na kojem se očekuje zaključenje stečaja i kraj agonije koja traje gotovo 20 godina.

Kompletnu imovinu te nekada čuvene konfekcijske kuće, odnosno pogon i upravnu zgradu u Bilicama sa nekretninama  i pokretninama preuzela je RH, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a temeljem fiducijarne uknjižbe na temelju 65 milijuna kuna potraživanja. Bivšim radnicama, njih 326, sud je priznao 13,5 milijuna kuna temeljem plaća i otpremnina, a jedina isplata bivšim radnicama bila je prije nešto više od šest godina, nakon što je njihovo zastupanje preuzeo Teritorijalni Ured SSSH Zadar, kada su dobile 3,3 milijuna kuna nakon velikog radničkog sindikalnog prosvjeda na šibenskoj rivi i pred starom upravnom zgradom i nakon sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju.

– Bivše radnice i Teritorijalni Ured SSSH Zadar obratile su se predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, kao i Ministarstvu financija i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sa prijedlogom i zamolbom da se Republika Hrvatska odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica tekstilne tvrtke Revija d.d., da bi im se isplatilo preostalih 9,7 milijuna kuna ili barem osam neisplaćenih plaća, a to je još u razmatranju kod mjerodavnih državnih tijela – podsjeća pravni povjerenik Vedran Uranija.

Prethodno je bilo 24 pokušaja prodaje imovine Revije na javnoj licitaciji, a prethodnih godina su odbijene kvalitetne ponude čakovačkog Beteksa, šibenskog Intera, Djela iz Unešića, Rosšporta i još nekih tvrtki koje su htjele kupiti šibensku Reviju i nastaviti proizvodnju u tekstilnoj industriji.

– Apeliramo na najviša mjerodavna državna tijela da se odreknu dijela potraživanja u korist bivših radnica, što bi jedino bilo korektno, pravično i pošteno nakon gotovo 20 godina vođenja stečajnog postupka – piše u priopćenju kojeg potpisuje Vedran Uranija zajedno s Jadrankom Košarić i Radojkom Pekas, predstavnicama bivših radnica Revije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.