Novi režim rada s covid potvrdama

Bez prosvjeda u šibenskoj bolnici: Četvero djelatnika udaljeno s posla zbog zaborava i stavovaFoto: Nino Milin
FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U šibenskoj i kninskoj bolnici danas je počeo novi režim rada, kada će svi zaposlenici u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi morati imati covid potvrde ili biti redovito testirani ukoliko nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19. Naime, prema odlukama Stožera, svi zaposlenici koji dolaze na posao, a nemaju covid potvrdu, morat će se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao. Ravnteljica šibenske bolnice Sanja Jakelić nam je opisala stanje u svojoj bolnici.

– Nema prosvjeda i svi djelatnici rade normalno, osim njih četvero koji što zbog zaborava što zbog svojih stavova nisu donijeli covid potvrde te su udaljeni s posla svojim kućama. Bolnica i svi njeni odjeli funkcioniraju kao i dosad te nema nikakvih poteškoća u radu – kazala je Jakelić.

Podsjetimo, nova odluka Stožera upravama bolnica nametnula je obavezu prikupljanja podataka o zaposlenicima koje do sada nisu imali na jednome mjestu, a zbog smjenskog rada za taj posao je potrebno malo više vremena. Redovita testiranja i trošak testova, zasad, će ići na teret bolnice dok ne stignu testovi koje bi Ministarstvo trebalo kupiti za tu namjenu.

– Za sada smo prikupili podatke za većinu zaposlenika i nedostaju nam još samo dvije službe. Od 940 stalno zaposlenih u šibenskoj bolnici 514 ih ima covid potvrde, a 123 su preboljeli covid. Otprilike je 216 onih bez covid potvrde, koji će se morati testirati barem dva puta tjedno, a već danas smo obavili 109 testiranja kako bi u ponedjeljak mogli nastaviti s redovitim poslovima. Za sada nismo imali situaciju da netko od zaposlenika odbija testiranje – kazala nam je u petak ravnateljica Jakelić, dodajući kako eventualno odbijanje testiranja podrazumijeva udaljavanje s posla i neplaćeni dan.

Za pacijente se ništa drastično ne mijenja, osim što oni koji imaju covid potvrdu više ne moraju prolaziti testiranje. U sve bi ih trebali uputiti liječnici opće prakse koji ih upute u bolnicu, a za hitne slučajeve cijela procedura je na osoblju koje ih prima. Što se tiče stanja na covid odjelima, u šibenskoj bolnici su dva manja paviljona trenutno prazna i spremna za prijem pacijenata.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.