Pacijente će slati u OB Šibenik ili KBC Split

Betina ostaje u karanteni, u Kninu 25 zaposlenika bolnice u samoizolaciji nakon kontakta sa zaraženom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Betina ostaje u karanteni, a ukupno 22 zdravstvena djelatnika i troje nezdravstvenih djelatnika zaposlenih u kninskoj bolnici Hrvatski ponos, stavljeni su u samoizolaciju na 14 dana i bit će pod epidemiološkim nadzorom nakon što je jučer potvrđeno da je jedna zdravstvena djelatnica iz bolnice pozitivna na COVID-19. Ona je, kako je priopćeno na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, kontakt prethodno oboljelog doktora koji inače živi u Biogradu.

– Karantena za Murter i Betinu imala je za cilj spriječiti širenje bolesti na ostatak županije. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin tražio je da razmotrimo mogućnost da se Betina izuzme iz zone karantene obzirom da na tom području nema oboljelih i slijedom toga smo na sastanku županijskog Stožera civilne zaštite i po preporuci epidemiologa donijeli zaključak da još uvijek nije vrijeme za izuzimanje Betine iz karantene – izvijestio je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Doktorica Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, objasnila je zašto je takva odluka donesena.

– Karantenske mjere za nas su jedna cjelina. Ne postoji fizička odvojenost tih mjesta da bi se ukinula karantena za Betinu, a ostavila za Murter. Ljudi koji tamo žive nisu u nikakvom nepovoljnijem položaju, sve što im je potrebno ide na siguran način, zdravstvena zaštita im je dostupna u samom mjestu, a bilo koja druga zdravstvena zaštita može se organizirati preko njihovih izabranih liječnika. Očekujemo i dalje rezultate kakve smo imali dosadi bilo bi šteta da se to naruši dok se ne provede do kraja naš cilj – kazala je epidemiologinja.

Izvijestila je detaljno i o koracima poduzetima u kninskoj bolnici.

– Jučer, po saznanju o prvoj oboljeloj zdravstvenoj djelatnici iz Knina koja je kontakt djelatnika s adresom u Zadru, išli su epidemiološki izvidi gdje se ustanovilo da imamo od osam pacijenata njih troje s febrilitetom, a kod još jedne djelatnice je uzet bris. Ukupno 25 djelatnika bolnice bili su kontakt prve i drugooboljele osobe, ali to još nije konačan broj. Osobe koje su bile u kontaktu, a zdravstveni su djelatnici, bit će u samoizolaciji i pod našim nadzorom. Svi pacijenti također moraju biti pod epidemiološkim nadzorom i u samoizolaciji – poručila je Parat Baljkas.

Napomenula je i kako će u kninskoj bolnici biti provedena ‘temeljna protuepidemijska dezinfekcija’, a preporuka je i da ne primaju nove pacijente.

– Ostat će trijaža, objedinjeni hitni bolnički prijem, pa bi se pacijenti tu pregledavali i ukoliko se procijeni da im je potrebna hospitalizacija, kninska bolnica treba uspostaviti kontakt s drugim zdravstvenim ustanovama. Ostao bi raditi Odjel za fizikalnu medicinu. Što se tiče pacijenata koji su na produljenom liječenju i pacijenata koji se ne mogu adekvatno zbrinuti, oni bi ostali u kninskoj bolnici, ali da su što više razmaknuti – riječi su Parat Baljkas.

Tatjana Šipalo Lilić, zamjenica ravnateljice kninske bolnice, izjavila je kako su ukupno 22 zdravstvena djelatnika u samoizolaciji i tri nezdravstvena djelatnika.

– Uzeti su brisevi bliskih kontakata na Odjelu fizikalne medicine i čeka se nalaz pet djelatnika koji su zaposleni u našoj ustanovi. Procjena epidemiološke službe je da se obustavi daljnji prijem pacijenata, a u slučaju potrebe daljnjeg liječenja, usmjeravat će se u KBC Split ili OB Šibenik, ovisno o težini slučaja. Kako naša ustanova raspolaže s odjelom koji zbrinjava pacijente i na produženom palijativnom odjelu, službe su poduzele mjere da se njihovo stanje zaštiti. Tamo je medicinsko osoblje koje nije bilo u kontaktu s kontaktima oboljelih. Što se tiče odjela za fizikalnu medicinu, poduzete su mjere zbrinjavanja osam pacijenata – kazala je Šipalo Lilić, navodeći kako je jučer uzeto pet briseva osoba za koje se sumnja na COVID-19.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.