Skradiski buk - Čikola

Bajkoviti pejzaž NP ‘Krka’: Novom izletničkom rutom brodom otkrijte sutok Krke i Čikole

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nova kružna izletnička ruta brodom ‘Skradinski buk – Čikola – Skradinski buk’ uvedena je za posjetitelje Nacionalnog parka ‘Krka’. Traje jedan sat, brod polazi s pristaništa za srednji tok Krke na Skradinskom buku, a obuhvaća vožnju do jezerskog vrela Torak, pogled na Ključicu, najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu u Parku, razgledavanje uvale Čekinac, u narodu zvane Krnića jezero te potom povratak na Skradinski buk.

– Izleti brodom na rijeci Krki oduvijek privlače brojne posjetitelje. Upravo stoga što predstavljaju posebnu atrakciju svim zaljubljenicima u prirodu, omogućili smo razgledavanje srednjeg i gornjeg toka rijeke plovidbom uzvodno. Prošle godine ponovno smo uspostavili i povijesnu rutu s Roškog slapa nizvodno, a od danas posjetitelji se brodom mogu zaputiti kanjonom Čikole prema jezeru Torak i tako upoznati fascinantnu ljepotu koju su spokojnom igrom tisućljećima stvarale dvije snažne rijeke, Krka i Čikola – istaknula je ravnateljica Nella Slavica.

Cijena izleta za odraslu osobu iznosi 80 kn, za djecu od četiri do osamnaest godina 55 kn. Grupe, i odraslih i djece, imaju dodatni popust. Također, brod se može zakupiti, uključujući i uslugu vođenja. Tijekom izleta nije predviđen izlazak s broda ni obilazak navedenih lokacija. Izlet se može rezervirati i karta za njega kupiti na brodskoj recepciji na lokalitetu Skradinski buk.

Naime, kada se izdigla moćna sedrena barijera Skradinskog buka, Krka se ujezerila do Visovca, a ušće Čikole potopilo. Tako je nastao pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj. Krku od ušća Čikole razdvaja Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera.

– Na tom se mjestu već tisućama godina ponavlja trenutak u kojemu Čikola, nakon putovanja kroz tijesni kanjon, široko širi ruke hrleći Krki u zagrljaj da bi se zajedno prelile preko Skradinskog buka, najduže europske sedrene barijere – kazali su iz Parka.

U središtu bajkovitog sutoka dviju rijeka smjestio se Torak, vrelo u obliku jezera. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.

– Novom izletničkom rutom zaputite se u otkrivanje pejsažno najneobičnijeg sutoka u Hrvatskoj, sutoka Krke i Čikole, i uživajte u prirodnim ljepotama kojima ste se do sada mogli diviti jedino s vidikovaca – pozivaju.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.