‘Aurelija’ u Split stiže u petak oko 17 sati: ‘Imaju struju i hranu, sve je pod kontrolom’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Trajektu ‘Aurelija’ talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona – Split, a na kojem se nalazi 250 putnika i 50 vozila, jutros južno od Žirja prestao je raditi jedan motor.

NOVO 21.56 sati

Dolazak trajekta u splitsku luku očekuje se tek oko 17 sati u petak.

Lučki kapetan Željko Kuštera za Večernji list je večeras potvrdio da Aurelia stiže u Split tek oko 16-17 sati u petak.

– Vuku je polako. Nema potrebe da žurimo jer nema opasnosti za posadu. Agregati rade, imaju struju i hranu, sve je pod kontrolom, poručio je.

20.32 sati

Među 215 putnika i 92 člana posade nitko nije ozlijeđen, niti je havarirani brod uzrokovao onečišćenje mora. U teretnom prostoru broda prevoze se dva autobusa, 51 osobno vozilo i sedam kamiona, za koje također nije dojavljena šteta, stoga nije  bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

‘S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe’, navode u priopćenju.

Sukladno Uredbi br. 1177/2010 Europskog parlamenta i Vijeća o pravima putnika kada putuju morem ili unutarnjim plovnim putovima i izmjeni Uredbe 2006/2004, u slučaju otkazivanja ili kašnjenja dolaska u luku putnici imaju pravo na naknadu od strane brodara u iznosi 25 posto od iznosa karte i to u slučajevima kašnjenja do tri sata za putovanje u trajanju između 8 i 24 sati, a u slučajevima kada vrijeme kašnjenja iznosi dvostruko više od gore navedenog vremena, naknada se povisuje na iznos od 50 posto od karte. U tom smislu putnici broda ‘Aurelia’ imaju mogućnost ostvariti putnička prava temeljem zahtjeva o obeštećenju, od strane izdavatelja putne karte.

16.23 sati

Tegljač Polux presreo je trajekt ‘Aurelija’ i počeo ga tegliti prema Splitu, potvrdio je za Šibenski portal voditelj službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture David Radas.

–  Pollux je presreo Aureliju u 15.33 sati. S tegljača je javljeno da je brod uhvaćen u tegalj i krenulo je tegljenje. Zasad je jugo u slabljenju, a do Splita će im trebati između 10 i 15 sati, ovisno o vremenskim uvjetima. Putnici su dobro, opskrbljeni su i što se toga tiče nema problema- rekao je Radas.

 14.45 sati

Brodospasovi tegljači koji su upućeni prema Aureliji, vratili su se u matične luke zbog jakog juga. Prema novim informacijama koje nam je potvrdio šibenski lučki kapetan Robert Baljkas, tegljač Polux u blizini je trajekta koji već satima pluta prema sjeveru Kornata.

RANIJE

– Na brodu se pokvario jedan stroj i radnici pokušavaju otkloniti kvar. Prema informacijama s kojima raspolažemo,  zatražili su pomoć od Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru Rijeka, kao i od Brodospasa za tegljenje broda – kazao je za Šibenski portal Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan.

Prema Baljkasovim riječima, opasnosti za putnike nema, s obzirom da brod plovi na jedan pogon.

– Nemamo saznanja da je itko ozlijeđen. Vrijeme se stabilizira, po prognozi jugo je u opadanju tako da vjerujemo da će sve biti u redu. Brod cijelo vrijeme radi na jedan pogon, a na drugom pokušavaju otkloniti kvar – dodaje Baljkas.

‘Aurelija’ je sinoć oko 20,30 sati isplovila iz Ancone i jutros oko 7 sati trebala je uploviti u Split, no 10 nautičkih milja jugozapadno od kornatskog otočja prestao je raditi jedan motor. U pomoć su isplovila dva Brodospasova tegljača iz šibenske i splitske luke.

Prvi je krenuo već sinoć u 9 sati, drugi u 11 sati. Međutim, odustali su od tegljenja zbog loših uvjeta na moru i trenutno se razmatra hoće li brod biti dotegljen u Zadarsku ili Splitsku luku. Brod i dalje pluta, ali kako mu jedan pogonski motor radi, nema prevelikih problema, javlja Splitski dnevnik.

Točan uzrok kvara će se utvrditi na mjestu sidrišta o čemu će biti izviještena javnost.

(FOTO: Marinetraffic.com)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.