Razgovor s kandidatkinjom za potpredsjednicu županijskog HDZ-a

Ana Marić: Ne želim više da se političke odluke u županiji donose bez nas Kninjana

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ana Marić, potpredsjednica kninskog HDZ-a te zamjenica predsjednika kninskog Gradskog vijeća, kandidatkinja je za potpredsjednicu županijskog HDZ-a, a podržala je šibenskog gradonačelnika Željka Burića za predsjednika stranke. Šibenski portal s njom je razgovarao o razlozima kandidature, podršci Željku Buriću, ali i o tome što treba promijeniti u županijskom HDZ-u.

Mladi ste, obrazovani, HDZ vam teče u venama budući da je vaš otac bio gradonačelnik Knina… Objasnite nam razloge svoje kandidature za potpredsjednicu HDZ-a, ali i podrške Željku Buriću.

Prije svega, moram reći da se do poziva dr. Željka Burića nisam planirala kandidirati na dužnost potpredsjednice županijskog HDZ-a. On je gradonačelnik Šibenika već treći mandat i itekako dobro zna kako se pobjeđuje u političkim utakmicama, no to nije bio presudni motiv za moje uključenje u njegov tim. Prije svega, oduševljena sam poslom koji je dr. Burić napravio u Šibeniku svih ovih godina. Danas, nakon nešto više od osam godina otkako je dr. Burić gradonačelnik Šibenika možemo s punim pravom reći da je preporodio Šibenik. Drugi razlog bio je način na koji mi je dr. Burić pristupio. Bio je to poziv s uvažavanjem, ne samo mene nego i grada u kojem živim. U svega nekoliko kratkih rečenica izložio mi je motive zbog kojih se kandidira i ciljeve koje želi postići kandidaturom te, nadam se, budućim vođenjem županijskog HDZ-a. Naravno, tome je pridonijela i podrška moga oca koji je bio ne samo gradonačelnik Knina, zamjenik župana i predsjednik kninskog HDZ-a, već i  jedan od njegovih utemeljitelja.

HDZ već dva mandata nema Knin. Čeka li to i županiju ako se stvari ne promijene? 

Istina je da HDZ već drugi mandat ne obnaša vlast u Kninu. Razloga je puno, ali mislim da smo kao stranka iz kninskog iskustva trebali izvući pouku. Nešto slično dogodilo se na ovim izborima i u županiji budući da su isti ljudi koji su prije četiri godine pobijedili na izborima u Kninu ove godine preuzeli i županijsku vlast. Osim toga, nije prošlo ni četiri mjeseca otkako je ta neprirodna lijevo desna ”programska suradnja” preuzela vlast, a već su se počeli otimati oko plijena i pojedinih sinekura. Mislim da će teško napraviti nešto dobro za županiju. HDZ ima priliku na ovim unutarstranačkim izborima ojačati, stoga vjerujem da ćemo i prije očekivanog imati priliku vratiti županiju pod okrilje HDZ-a.

Jesu li birači, prvo u Kninu, a sada i u županiji, kaznili HDZ i tko bi za to trebao snositi odgovornost? 

Izbori su najvažnije mjerilo nečijeg političkog djelovanja. Tada zapravo podvlačite crtu na ono što je učinjeno i na temelju rezultata tražite novu potporu. Krivaca za poraz može biti puno, ali moram naglasiti da je odgovornost uvijek na onome ili na onima koji su vukli ključne političke poteze, ne samo u kampanji nego i u godinama koje su prethodile izborima.

Što mislite da bi trebalo promijeniti u županijskom HDZ-u, što dosad nije bio slučaj? 

Županijski odbor je najviše tijelo političke vlasti unutar HDZ-a. Taj odbor i njegovo predsjedništvo trebaju djelovati transparentnije, a odluke koje se donose ne trebaju se donositi vertikalno po sistemu odozgo prema dolje nego obrnuto. To je ono što bi se trebalo promijeniti. Kada sam s dr. Burićem razgovarala o mom uključenju u njegov tim naglasila sam kako bih željela da kninski HDZ kao moja temeljna organizacija bude snažnije zastupljen u županijskoj organizaciji. Ne želim da se političke odluke o Kninu donose bez da se nas Kninjane pita o tome. Dr. Burić razmišlja na isti način. Uvjerena sam da ćemo nakon nedjelje zajednički donositi kvalitetne stranačke odluke za Šibensko-kninsku županiju i za svaki njen pojedini dio.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.