Plenković će sigurno tražiti objašnjenje

Ako je Pauk i bio ‘krivi kandidat’ HDZ-a, Dujić od odgovornosti ne može pobjeći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zadovoljan rezultatima HDZ-a na lokalnim izborima stranački šef Andrej Plenković nezadovoljan je činjenicom da je stranka, nakon punih 28 godina prvi put izgubila Šibensko-kninsku županiju,

– HDZ je apsolutni, kolosalni pobjednik ovih lokalnih izbora. Mi smo osvojili 15 od 20 hrvatskih županija, što se nije dogodilo nikada u povijesti. Osvojili smo Varaždinsku i Bjelovarsko-bilogorsku. Vratili smo Ličko senjsku županiju, ostalo smo sve ponovili, nažalost nismo u Šibensko-kninskoj županiji, moramo napraviti analizu što možemo napraviti bolje – kazao je sinoć Andrej Plenković.

Njegovo nezadovoljstvo rezultatima u našoj županiji gdje je novi župan, nezavisni Marko Jelić, s više od devet tisuća glasova razlike zapravo potukao HDZ-ovog Gorana Pauka, morat će dobro obrazložiti Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a koji je sinoć za Šibenski portal izjavio da na izborima ‘nije loš rezultat HDZ, nego je loš rezultat kandidata Gorana Pauka. Nakon 15 godina biračko tijelo i građani županije su se zasitili. Moram napomenuti da je prije dva tjedna HDZ dobio 35 posto i ne može se govoriti o lošem rezultatu i imali smo očito krivog kandidata – rezultat je kakav je’, poručio je Dujić, a na pitanje kolika je njegova odgovornost kao predsjednika županijskog odbora, kazao je kako je ‘županijski odbor jednoglasno podržao Pauka za kandidata’.

Hoće li Dujić tim tvrdnjama doći pred svog stranačkog šefa, ostaje za vidjeti jer, koliko god, još nije iskazao svoju direktnu odgovornost, od nje ne može pobjeći. Šuškalo se kako Dujić zapravo Pauka nije ni želio, no očito nije imao hrabrosti to reći ‘na vrijeme’. Pauk, s druge strane, nije htio odustati od nove kandidature i time je zapravo ‘vezao ruke’ Andreju Plenkoviću. Jer, kako bi javnosti objasnili da više ne žele kandidata koji je skoro 15 godina bio na čelu županije, predsjednik je Hrvatske zajednice županija, član Odbora regija Europske unije…

Pauku je navodno ponuđena alternativa, primjerice Županijska lučka uprava čiji je ravnatelj Željko Dulibić prije nekoliko mjeseci otišao u mirovinu. Pauk je, podsjetimo, prije dvije godine bio na sedmom mjestu HDZ-ove liste za Europski parlament, no na njegovu žalost, a i dobrog dijela članstva koji ga nije želio za župana, nije postao eurozastupnik.

Bilo je govorkanja i da bi prošle jeseni ipak mogao profesionalno u Bruxelles, u jednu od tamošnjih komisija EU, no navodno je i to odbio iako neki tvrde da nije imao šanse.

U svakom slučaju, možemo se složiti s predsjednikom županijskog odbora Dujićem koji je Pauka proglasio ‘krivim kandidatom’, ali i Dujić mora shvatiti da svoj posao nije dobro odradio i da alibi ne može biti da je županijski odbor jednoglasno izabrao Pauka za kandidata jer je, puno prije te sjednice na kojoj se glaovalo Pauku trebalo reći – NE!

Bivši župan postao je prošlost, ali Dujićeva odgovornost itekako je aktualna i ipak se ničim ne može umanjiti. Uostalom, HDZ-ova lista na izborima prije četiri godine dobila je 20.466, a na ovim 15.219 glasova birača. Razlika, za analizu, nije zanemariva…


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.