Vozači oprez

Akcija policije u petak usmjerena na one koji vole dodati gas. Uključen maksimalni broj snagaFoto: Arhiva

Preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, na području Policijske uprave šibensko-kninske bit će održana sutra od 12 do 16 sati sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području, priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i drugo.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

– Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća odnosno tijekom prvih jedanaest mjeseci 2020.godine evidentirano je 767 prometnih nesreća u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine kad je evidentirano 1088 prometnih nesreća. Ako analiziramo samo one prometne nesreće uzrokovane nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirano je 211 prometnih nesreća, od kojih 100 s ozlijeđenim osobama, dok je u istom vremenskom razdoblju prošle godine evidentirano 270 prometnih nesreća, od čega 110 s ozlijeđenim osobama  i sedam sa smrtno stradalim osobama – izvijestili su iz PU šibensko-kninske.

Međutim, krajem mjeseca studenog i početkom mjeseca prosinca evidentirano je sedam prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima je jedna osoba smrtno stradala, pet osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede od kojih su tri osobe životno ugrožene i četiri osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, a važno za naglasiti je da su pri tom četiri osobe od siline udara ispale iz vozila iz čega je vidljivo kako je neprilagođena i nepropisna brzina dominantan uzrok stradavanja, odnosno velika je važnost korištenja sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom propisanom i brzinom prilagođenom osobinama i uvjetima na cesti.

Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano 6874 takvih prekršaja nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad je evidentirano 8140 prekršaja nepropisne brzine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.