Vozači oprez

Akcija policije u petak usmjerena na one koji vole dodati gas. Uključen maksimalni broj snagaFoto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, na području Policijske uprave šibensko-kninske bit će održana sutra od 14 do 18 sati sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području, priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i drugo.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

– Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća odnosno tijekom siječnja i veljače 2021. godine evidentirano je 108 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.godine kad je evidentirano 118 prometnih nesreća. Međutim, iako je smanjen broj prometnih nesreća, povećan je broj onih s ozlijeđenim osobama, odnosno 42 u 2021., a 27 u 2020.godini. U navedene 42 prometne nesreće ukupno su ozlijeđene 52 osobe (15 teško, a 37 lakše) u odnosu na 27 prometnih nesreća s 1 smrtno stradalom i 39 ozlijeđenih osoba 2020.g. (9 teško i 30 lakše) – priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

Nadalje, od navedenih 108 prometnih nesreća, nepropisna brzina je direktni uzrok za ukupno njih 34 u kojima je bilo 18 ozlijeđenih osoba, za razliku od istog razdoblja prošle godine kad je evidentirano 26 prometnih nesreća gdje je uzrok bila nepropisna brzina i u kojima je bilo 10 ozlijeđenih osoba.

Tijekom 2021.godine evidentirano je 658 prekršaja vozača koji su vozili nepropisnom brzinom što je za 52,3 posto manje nego prošle godine, ali povećan je broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas, koji voze neregistrirano ili tehnički neispravno vozilo, koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu ili druge prometne znakove te koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: