Oboljelih je oko 9100

Akcija mjerenja glukoze u krvi: ‘Šećerna bolest treći je uzrok smrti u našoj županiji’Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik organizirali su akciju mjerenja razine glukoze u krvi.

– Šećerna bolest je za 2021. godinu treći uzrok smrti u Šibensko-kninskoj županiji. U našoj županiji godišnje se otkrije oko 1200 bolesnika sa šećernom bolešću, od čega je 80 TIP 1, a registriranih ukupno oboljelih je oko 9100. Prema podacima Crodiab registra za 2021. godinu 10 posto odraslih stanovnika u Šibensko-kninskoj županiji u dobi od 20 do 79 godina ima šećernu bolest – ističu iz Zavoda za javno zdravstvo.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U siječnju 2022. na 94. sjednici Vlade RH 14. svibnja je proglašen  Hrvatskim danom šećerne bolesti u cilju podizanja razine svjesnosti o mjerama sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.

– Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo.


Pratite nas i na društvenim mrežama: