Iz MUP-a upozoravaju na obvezu pravilne uporabe

Akcija ‘MIR I DOBRO’: ‘Roditelji, ne dopuštajte djeci da se ‘igraju’ pirotehnikom bez vašeg nadzora’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Operativna akcija ‘MIR I DOBRO’ provodit će se, od 15. prosinca 2020. do 8. siječnja na nivou Ministarstva unutranjih poslova. Cilj ove akcije je održavanje stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana te sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kako bi se spriječilo stradavanje građana, a posebno djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

– S obzirom na propisane epidemiološke mjere koje se odnose za ograničavanje javnih događaja i okupljanja, obustavu rada ugostiteljskih objekata, obustavu održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja i priredbi, izostati će i čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija, samim tim i okupljanja građana te korištenje pirotehničkih sredstava na mjestima gdje su veće skupine građana. Posredno tome korištenje pirotehničkih sredstava će se većinom prebaciti u krug obiteljskog obilježavanja blagdana. Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana – poručuju iz MUP-a te posebno apeliraju na  roditelje da utječu na djecu te da ih spriječe, a ne potiču, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, posebno improviziranih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

Na području Policijske uprave šibensko-kninske prošle godine nisu evidentirane ozljede od uporabe pirotehničkih sredstava, ali na razini cijele Republike Hrvatske zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško.

Podsjetimo, nepridržavanje uputa o nabavci i rukovanju pirotehničkim sredstvima sankcionirano je na način da je za prekršaje fizičkih osoba propisana kazna od 1.000 do 15 tisuća kuna, a za pravne osobe od 10 do 80 tisuća kuna. Propisana je kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Također, iz policije upozoravaju na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama Zakona. O kakvim se pirotehničkim sredstvima radi, odnosno koje su kategorije, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži: naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje te registracijski broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu.

– Pozivamo građane da u narednom periodu o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na besplatan broj telefona 192 ili 112 – pozivaju iz MUP-a.

Za kraj, pročitajte savjete policije u brošuri ‘Mir i dobro’ , a više pročitajte ovdje.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: