" "
Više

    " "

    Mimoza

    Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

     

    Mimoza je u nekim dijelovima svijeta simbol Dana žena i ženske snage, a u Italiji su našem danu posvetili i posebnu tortu koja je ime dobila po tom predivnom cvijetu. Ako danas nađete malo vremena za pripremiti kakvu slasticu sebi u čast – neka to bude ova ukusna i osvježavajuća torta koja priziva proljeće.

    Mimoza torta se sastoji od biskvita, kreme od pudinga i dodataka agruma u obliku pekmeza i likera, a svoj naziv duguje pokrovu od nasjeckane kore koji vizualno podsjeća na mimoze. U nastavku pročitajte recept.

    Mimoza torta – sastojci:

    Biskvit:

    • 200 g glatkog brašna
    • 100 g šećera
    • 1 vanilin šećer
    • 1 limun šećer
    • 1 prašak za pecivo
    • 5 jaja

    Preljev za biskvit:

    • 300 ml vode
    • 3 žlice šećera
    • 4 žlice likera od limuna ili naranče

    Premaz za biskvit:

    • Pekmez po izboru (najbolje limun, naranča ili mandarina)

    Krema:

    • 500 ml mlijeka
    • Dva pudinga od vanilije
    • 5 žlica šećera
    • Ekstrakt vanilije po želji ( ili barem dva vanilin šećera)
    • 100 g maslaca
    • 1 šlag pjena u prahu

    Mimoza torta – priprema:

    1. Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
    2. U žumanjke dodajte šećer i dobro izmiksajte dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte sve ostale sastojke iz popisa za biskvit pa dobro izmiksajte mikserom. Na kraju postepeno, špatulom, dodajte snijeg od bjelanjaka.
    3. Biskvit pecite u manjem okruglom kalupu ( 20-ak cm), na 180 stupnjeva oko 25 minuta – provjerite čačkalicom je li gotov.
    4. 400 ml mlijeka stavite na vatru, a u 100 ml pomiješajte dva pudinga i šećer. Nakon što je mlijeko zakuhalo, dodajte puding i miješajte dok smjesa ne postane gusta. Dodajte i aromu vanilije.
    5. Kremu ohladite pa dodajte omekšali maslac. Umiješajte ga mikserom. U posebnoj zdjeli izradite šlag prah po uputama na pakiranju. Špatulom u puding umiješajte i šlag.
    6. Zakuhajte preljev za biskvit. Sve sastojke stavite u zdjelu i nakon vrenja kuhajte još tri minute.
    7. Biskvit narežite na tri kore jednake debljine. Prvu koru natopite sirupom i po želji premažite pekmezom od agruma ( ili nekim po vašem izboru). Stavite kremu, pa još jednu koru natopljenu sirupom. Cijelu tortu premažite kremom.
    8. Zadnju koru narežite na sitne kockice i zalijepite po cijeloj površini torte. Tako ćete dobiti efekt cvijeta mimoze. Kockice biskvita poprskajte sirupom.
    9. Ohladite nekoliko sati i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

    Savjet: Umjesto kuhanja sirupa možete koristiti i gusti sok od limuna. Na kremu, po želji, možete dodati i svježe voće.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Gabrijela Jakovljević zlatna u Grazu, jako dobar...

    Zapažen nastup ostvarile su mlade članice Gimnastičkog kluba Šibenik-Dalmacija na međunarodnom natjecanju u ritmičkoj gimnastici Gug Cup 2024. održanom u Grazu, koje je okupilo...

    Subotnje jutro na Maloj loži idealna je pozivnica...

    Subota na Maloj loži danas donosi dobru spizu, odlična vina i zanimljive radionice. Naime, zahvaljujući događaju  'Taste like Marenda' Šibenčani će moći uživati u...

    Zekanović: HDZ i DP će sklopiti vladajuću većinu

    Neslužbeno HDZ i DP nakon vukovarskih "tajnih susreta" daleko od očiju javnosti blizu su konačnog dogovora oko formiranja Vlade i vladajuće saborske većine, piše HRT....

    FOTO Našašće svetog križa proslavljeno u Vodicama

    Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su jučer, a misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je generalni vikar šibenske biskupije, monsinjor...

    NAJNOVIJE

    FOTO Gabrijela Jakovljević zlatna u Grazu, jako dobar posao odradile i Iva Bilać i Bela Neralić

    Zapažen nastup ostvarile su mlade članice Gimnastičkog kluba Šibenik-Dalmacija na međunarodnom natjecanju u ritmičkoj gimnastici Gug Cup 2024. održanom u Grazu, koje je okupilo...

    Subotnje jutro na Maloj loži idealna je pozivnica za izlazak: Jela vrhunskih chefova, domaća vina i odlična glazba

    Subota na Maloj loži danas donosi dobru spizu, odlična vina i zanimljive radionice. Naime, zahvaljujući događaju  'Taste like Marenda' Šibenčani će moći uživati u...

    Zekanović: HDZ i DP će sklopiti vladajuću većinu

    Neslužbeno HDZ i DP nakon vukovarskih "tajnih susreta" daleko od očiju javnosti blizu su konačnog dogovora oko formiranja Vlade i vladajuće saborske većine, piše HRT....

    FOTO Našašće svetog križa proslavljeno u Vodicama

    Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su jučer, a misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je generalni vikar šibenske biskupije, monsinjor...