" "
Više

    " "

    Ožujak u Arsenu

    Mjesečni program Kina Arsen: Ususret Oscarima i mjesecu posvećenog ženama

     

    Kino Arsen u ožujku donosi poseban program Ženijalni dani posvećen ženama u kinematografiji, oskarovske favorite povodom skorašnje dodjele, dva izvrsna dokumentarca i gostovanje najpoznatijeg svjetskog festivala za djecu – Giffonija.

    – Obilježavanje Međunarodnog dana žena u ožujku predstavlja priliku da na velikom platnu dodatno naglasimo i proslavimo neke od najzanimljivijih filmova protekle godine čiju režiju potpisuju filmske autorice ili u čijem su središtu – žene – poručuju iz Kuće umjetnosti Arsen.

    Uz to, u ožujku Art kino Arsen predstavlja i jedan od najvažnijih i najpoznatijih filmskih festivala za djecu – Giffoni Film Festival, čiji će izbor filmova publika moći gledati od 8. do 11. ožujka. Na programu su ovog mjeseca i dva dokumentarna filma, od kojih jedan – Najljepši dječak na svijetu – donosi priču o glavnom glumcu iz kultnog filma Luchina Viscontija, Smrt u Veneciji (1971.) koji se u Arsenu prikazuje u sklopu stalnog kinotečnog programa Češljaonica.

    – Neke od najboljih filmova protekle godine 12. ožujka očekuje proglašenje nagrada Oscar, što je prilika da opet podsjetimo na neke od njih, a potom nas premijerno očekuju i dva domaća naslova – Punim plućima, redateljski prvijenac poznatog domaćeg redatelja glazbenih spotova, Radislava Jovanova Gonza te novi igrani film i potencijalni kino hit za našu najmlađu publiku, Dnevnik Pauline P., ujedno i ekranizacija istoimenog popularnog romana za djecu spisateljice Sanje Polak. Zbog velikog interesa ponovit ćemo i film Osam planina (Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch), vizualno raskošnu dramu ovjenčanu nagradom žirija u Cannesu te adaptaciju istoimenog popularnog romana talijanskog pisca Paola Cognettija – poručuju iz Arsena.

    MJESEC KINEMATOGRAFIJE POSVEĆENE ŽENAMA

    Izbor filmova posvećenih autoricama ili aktualnim ženskim pričama od 8. do 13. ožujka donosi program Ženijalni dani u organizaciji Kino mreže. Prilika je to za prikazivanje ovosezonskih filmova koje je obilježio snažan ženski autorski pristup – režijski, glumački ili tematski.

    Ženijalni dani u Kino mreži donose optimističnu francusku dramu Noćni putnici s izvrsnom Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, ujedno i filmsko ljubavno pismo Parizu i nostalgični hommage ’80-ima. Gainsbourg glumi majku dvoje tinejdžera, koja nakon što je ostavi suprug, po prvi put u životu traži zaposlenje. Film redatelja Mikhäela Hersa, kojeg nazivaju nasljednikom velikog Érica Rohmera, nježan je i suosjećajan portret jedne obitelji praćen sjajnim glazbenim soundtrackom (John Cale, Joe Dassin, The Go-Betweens). U programu Ženijalni dani je i napeta dramu Ona je rekla, redateljice Marije Schrader o novinarkama New York Timesa, Megan Twohey (Carey Mulligan) i Jodi Kantor (Zoe Kazan), čije je istraživačko novinarstvo dovelo do ohrabrivanja žrtava seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu da o istome progovore. Ova vrlo zanimljiva perspektiva o tome kako je započeo globalni pokret #Metoo pokazuje kako je u pozadini postojao višegodišnji napor novinarki da na vidjelo iznesu istinu, a ne osobni probitak pojedinki čime se neopravdano napadao ovaj pokret. Dio programa rezerviran je i za najmlađe gledatelje pa u jutarnjoj nedjeljnoj matineji gledamo zabavnu i dinamičnu filmsku priču Rocca mijenja svijet o neustrašivoj djevojčici koja nakon odrastanja s ocem u svemirskoj stanici, po prvi put upisuje školu i prilagođava se novim životnim uvjetima.

    Uz ova tri naslova, u ožujku ćemo se podsjetiti i na Korzet Marie Krautzer, film koji prvi put u filmskoj povijesti redefinira romantični lik vječno jednodimenzionalno prikazivane mlade i sretne carice u ženu punu konflikta, potreba, želja i borbi. Za ulogu buntovne carice, luksemburška glumica Vicky Krieps čija je međunarodna karijera počela zapaženom ulogom u filmu Fantomska nit (Paul Thomas Anderson), osvojila je nagradu Europske filmske akademije te nagradu programa Izvjestan pogled u Cannesu. Od redatelja Todda Fielda, donosimo Tárpsihološku dramu o talentiranoj dirigentici koju je utjelovila fantastična Cate Blanchett, za tu ulogu nagrađena Kupom Volpi u Veneciji te Zlatnim globusom. Akcijska komedija Sve u isto vrijeme redateljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta, donosi i nezaboravnu izvedbu najveće azijske zvijezde holivudskog filma Michelle Yeoh. A pred kraj mjeseca, još jednu filmsku i književnu žensku junakinju, gledat ćemo u filmu domaćeg redatelja Nevena Hitreca – Dnevnik Pauline P. Film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvima ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće.

    ZAGRIJAVANJE ZA DODJELU OSCARA

    Ožujak je i vrijeme proglašenja najpoznatijih filmskih nagrada – Oscara. Tim povodom podsjetit ćemo na nekoliko favorita s nezavisne filmske scene. Premijerno donosimo jedan od najhvaljenijih filmova sezone, Blizu Lukasa Dhonta, belgijsku dramu trenutno nominiranu za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nježna i moćna priča o odrastanju i prijateljstvu dvojice dječaka, ali i jednom tragičnom događaju, osvojila je Grand Prix na Festivalu u Cannesu, a prestižni filmski časopisi poput Varietyja i The Hollywood Reportera predviđali su nominaciju za Oscara kao i velike izglede da tu nagradu i osvoji. Duhovi otoka, irska crnohumorna drama o raspadu jednog prijateljstva redatelja Martina McDonagha (Tri plakata izvan grada), na talijanskoj je Mostri osvojila nagrade za najbolji scenarij i najboljeg glumca (Colin Farrell), a na ovogodišnjim Oscarima ima čak devet nominacija. Trokut tuge, prvi film na engleskom jeziku provokativnog švedskog redatelja Rubena Östlunda i film koji je našem Zlatku Buriću Kići donio nagradu za najboljeg europskog glumca 2022., nominiran je u kategoriji najboljeg filma, redatelja i originalnog scenarija.

    SMRT U VENECIJI I DVA IZVRSNA DOKUMENTARCA

    Ovomjesečna Češljaonica, program filmskih klasika koje za Art kino Arsen selektira Ante Storić, donosi talijanski film Smrt u Veneciji Luchina Viscontija, snimljen 1971. prema istoimenom kratkom romanu Thomasa Manna. Film prati skladatelja Gustava von Aschenbacha (Dirk Bogarde), srčanog bolesnika koji dolazi u Veneciju na odmor i tamo u luksuznom hotelu zamjećuje privlačnog petnaestogodišnjeg mladića Tadzija (Björna Andrésena). Fasciniran njegovom prisutnošću, Aschenbach lakše podnosi vlastitu bolest i neizvjesnost uzrokovanu pandemijom kolere koju lokalne vlasti skrivaju. Povodom ovomjesečne Češljaonice, na programu će se naći i dokumentarni film Najljepši dječak na svijetu, priča o Viscontijevoj potrazi za glumcem dostojnim uloge u njegovom filmu. Björn Andrésen, sramežljivi 15-godišnjak, preko noći će steći međunarodno slavu, a pedeset godina poslije, vodi nas na izvanredno putovanje sačinjeno od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja. Futura, redateljskog trojca Pietra Marcella, Francesca Munzija i Alice Rohrwacher, nagrađivani je dokumentarni film u kojem ovaj autorski trio na putovanju po Apeninskom poluotoku prati djevojke i dječake u dobi od 15 do 20 godina i s njima razgovara o gorućim i aktualnim temama ne bi li došli do odgovora na bolno pitanje – da li uistinu na mladima svijet ostaje i postoji li uopće budućnost.

    NOVA DOMAĆA GOSTOVANJA

    Seriju domaćih filmova nastavljamo filmom Punim plućima, još jednim debitantskim ostvarenjem, ovog puta iz ruku najpoznatijeg domaćeg redatelja glazbenih spotova i dobitnika čak deset Porina – Radislava Jovanova Gonza. Staro društvo okuplja se prvi put nakon deset godina nakon iznenadne smrti jednog prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postat će noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena. U glavnim ulogama su Judita Franković, Aleksandra Naumov, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić i Hrvoje Barišić, a glazbu za film radio je Coco Mosquito (Jinx). Također, krajem mjeseca gledamo i domaći film Šesti autobus, drugi najgledaniji domaći film u 2022. godini u režiji Eduarda Galića koji se bavi jednom od najbolnijih tema iz hrvatske suvremene povijesti, padom Vukovara.

    NEDJELJOM BUBAMARAC

    Nedjeljne matineje za djecu u ožujku donose četiri filmska naslova – igrane filmove Rocca mijenja svijet kojeg prikazujemo u sklopu programa Ženijalni dani te premijerno Dnevnik Pauline P., domaći film u režiji Nevena Hitreca nastao prema istoimenom lektirnom naslovu spisateljice Sanje Polak. Tijekom ožujka na programu su i dva animirana sinkronizirana naslova – trenutno jedan od najpopularnijih filmova na domaćim repertoarima, Cvrčak i mravica Luke Rukavine te Mačak u čizmama: Posljednja želja, novi nastavak popularne franšize nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima...

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja...

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu...

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih...

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima materijalne štete

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja vrata na Račicama

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih svjetskih neurokirurga i intervencijskih radiologa

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...