" "
Više

    " "

    Zdravlje i prehrana

    Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa

     

    Ne morate se oslanjati isključivo na meso da biste tijelu podarili važne bjelančevine i masnoće. Mahunarke poput slanutka i mahuna prepune su njima. Primjerice, samo u stotinu grama slanutka nalazi se oko 19 grama proteina, piše Zadovojna.hr

    Mahunarke su prepune i drugim važnim nutrijentima, a posebice mineralima poput magnezija, kalija i kalcija.

    Povrh svega, riječ je o izvrsnim namirnicama za pripremu ukusnog i utješnog variva koje možete skuhati za otprilike dvadesetak kuna.

    Sastojci za varivo od slanutka i mahuna:

    • 220 grama kuhanog slanutka (jedna mala konzerva)
    • 200 grama svježih mahuna
    • 200 ml pasirane rajčice
    • 2 krumpira
    • 2 mrkve
    • 1 luk
    • 2-3 češnja češnjaka
    • 1 žlica koncentrata rajčice
    • 1 litra povrtnog temeljca
    • biljno ulje
    • sol i papar po želji

    Varivo od slanutka – priprema: 

    1. Na malo biljnog ulja prepirjajte luk narezan na sitne komade. Pirjajte dok ne omekša.
    2. U lonac dodajte i sitno narezani češnjak te pirjajte sve zajedno još oko jednu minutu.
    3. Ubacite mrkvu narezanu na kockice.
    4. Ubacite koncentrat rajčice i pasatu te sve dobro promiješajte.
    5. U lonac stavite i krumpir narezan na manje kockice. Sve dobro promiješajte i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem. Ako ne radite kod kuće vlastite temeljce, vrlo lako ga možete napraviti miješanjem tople vode s kupovnim temeljcem u kocki.
    6. Posolite i popaprite. Dodajte i začinsko bilje po želji poput vlasca, peršina ili bosiljka.
    7. Ubacite u lonac prethodno kuhani slanutak (ili onaj iz konzerve koji ste ocijedili i isprali pod vodom) te očišćene mahune narezane na manje dijelove.
    8. Kuhajte sve zajedno oko 20 do 30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Što su komadići mrkve i kockice krumpira manji, to će vam biti potrebno i manje vremena za termičku obradu.
    9. Poslužite varivo s kriškom kruha i salatom po želji. Po varivu možete dodati i malo sjemenki bundeve. 

    Savjet plus:

    U varivo možete staviti i smrznute mahune. No njih stavite otprilike pet do deset minuta prije kraja termičke obrade da se ne raskuhaju u varivu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...