Više

    Jedimo zdravije

    Studija: Ova industrijska hrana može povećati rizik od raka

     

    Odavno se zna da su industrijski prerađeni proizvodi, poput sladoleda, šunke, grickalica i kruha, manje zdravi od svega što možete napraviti u vlastitoj kuhinji, a znanstvenici sada misle da bi kemikalije, bojila, zaslađivači i konzervansi u njima mogli povećati rizik od raka, piše njemačka novinska agencija dpa, a prenosi Index.

    Studija koju su financirali Cancer Research UK i Svjetski fond za istraživanje raka sugerira da bi mogla postojati poveznica između industrijski prerađene hrane i povećanja rizika od raznih vrsta raka.

    Tim s Imperial Collegea London, koji je vodio studiju, ocijenio je da se veza ne može dokazati jer se temelji na promatranjima, odnosno tome da su se ljudi prisjećali što su jeli.

    Međutim, rekli su da ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je istraživanje provedeno, jedu previše prerađene hrane i pozvali su na oznake upozorenja na prednjoj strani pakiranja.

    Industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi obično ne dodaju kada kuhaju domaću hranu.

    Ti dodaci mogu uključivati kemikalije, bojila, zaslađivače i konzervanse za produljenje roka trajanja.

    Industrijski prerađena hrana koja se najčešće jede u Ujedinjenom Kraljevstvu su kupovni kruh, gotova jela, razne žitarice za doručak, mesne prerađevine, slatkiši i kupovni keksi, peciva i kolači.

    Nije svaka prerađena hrana loša

    Nije svaka prerađena hrana loša. Na primjer, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) kaže da je neke namirnice potrebno preraditi kako bi bile sigurne, poput mlijeka, koje treba pasterizirati kako bi se uklonile bakterije.

    Prethodne studije ukazale su na vezu između prerađene hrane i bolesti srca, kao i pretilosti i dijabetesa tipa 2.

    Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U HNK Šibeniku napokon mogu trenirati i cure!

    -  Želja nam je popularizirati ženski nogomet, pogotovo u našoj županiji. Stoga je jedan od ciljeva u skoroj budućnosti u našem klubu osnovati i...

    Kampanja ‘Brkati studeni i izbor za ‘Naj Brk’...

    U sklopu kampanje 'Brkati studeni', koja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka prostate i testisa, održana je panel...

    NK Zagora predstavila projekt budućeg SC-a Borovište: Nogometni...

    Pod egidom 'Zagora se budi', nogometni klub iz Unešića predstavio je prvu projekciju projekta budućeg Sportskog centra Borovište. Trebao bi biti završen 2026. godine,...

    Šibenčani i dalje na vrhu FERbasket lige, Marin...

    SKK Šibenik i dalje je neporažen u FERbasket ligi. Pobjednički niz nastavljen je 60:57 slavljem u derbiju petog kola protiv drugoplasiranih Diablosa. Šibenčani vodili čak...

    NAJNOVIJE

    U HNK Šibeniku napokon mogu trenirati i cure!

    -  Želja nam je popularizirati ženski nogomet, pogotovo u našoj županiji. Stoga je jedan od ciljeva u skoroj budućnosti u našem klubu osnovati i...

    Kampanja ‘Brkati studeni i izbor za ‘Naj Brk’ – Titulu ponio Mario

    U sklopu kampanje 'Brkati studeni', koja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka prostate i testisa, održana je panel...

    NK Zagora predstavila projekt budućeg SC-a Borovište: Nogometni tereni, luksuzni hotel, vile, wellnes, kongresna dvorana…

    Pod egidom 'Zagora se budi', nogometni klub iz Unešića predstavio je prvu projekciju projekta budućeg Sportskog centra Borovište. Trebao bi biti završen 2026. godine,...

    Šibenčani i dalje na vrhu FERbasket lige, Marin i Skorić predvodili u pobjedi u derbiju

    SKK Šibenik i dalje je neporažen u FERbasket ligi. Pobjednički niz nastavljen je 60:57 slavljem u derbiju petog kola protiv drugoplasiranih Diablosa. Šibenčani vodili čak...