Pripremate li sami dizana tijesta? Zamijesiti podatne i mekane kiflice prava je umjetnost u kuhinji, a ako pronađete dobar recept, priprema je zapravo vrlo jednostavna, piše Zadovoljna.hr
Premazane kiflice – sastojci:
Za tijesto:
- 800 g glatkog brašna
- 12 g suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 50 ml mlake vode
- 2 čajne žlice soli
- 300 ml mlakog tekućeg jogurta
- 100 – 150 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- Punjenje:
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Završni premaz:
- 1 žumanjak
- 2 žlice jogurta
- sjemenke po želji
- krupna sol
Premazane kiflice – priprema:
- Prosijte brašno i na sredinu stavite suhi kvasac i šećer. Zalijte s 50 ml vode, malo promiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
- Dodajte ostale sastojke za tijesto pa vrlo kratko zamijesite srednje meko tijesto. Prekrijte posudu krpom i ostavite na toplom 15 minuta.
- Nakon 15 minuta zamijesite tijesto do kraja. Sada mijesite oko pet minuta neprestano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 45 minuta da se tijesto udvostruči.
- Pripremite punjenje. Miksajte maslac i dodajte mu jaje pa dobro sjedinite.
- Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki razvaljajte u oblik pravokutnika.
- Svaki pravokutnik premažite jednom četvrtinom nadjeva od maslaca pa zarolajte. Postupak ponovite s preostalim dijelovima tijesta.
- Režite trokute kao na fotografiji pa ih gotove ostavite da odmaraju oko pola sata u plehu za pečenje koji je obložen masnim papirom.
- Prije pečenja premažite žumanjkom umućenim s jogurtom, pospite sjemenkama po želji i krupnom solju.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 210 stupnjeva 25 do 30 minuta.
- Pečeno pecivo prekrijte papirom za pečenje i suhom kuhinjskom krpom i ostavite 15-ak minuta, a zatim poslužite.