Više

    Prilagodba potrebama roditelja

    ‘Smilje’ uvodi produljeni rad s djecom. Mileta: ‘Žele li smanjiti trošak roditelja, privatni vrtići moraju smanjiti profit’

     

    U dječjem vrtiću ‘Šibenski tići’ predstavljen je danas projekt ‘Dječji pogled na svijet’ javne ustanove Dječji vrtić Smilje u kojem im je partner Grad Šibenik. Projektom će biti uvedeno produljeno radno vrijeme vrtića od 16.30 do 21 sat. Ukupna vrijednost projekta je 4.882.500,28 kuna.

    – Ovo je još jedan primjer uspješne suradnje gradske uprave i javnih ustanova na povlačenju europskog novca. Cijeli iznos dobili smo bespovratno kako bi u sljedećih 20 mjeseci unaprijedili i podigli razinu usluge javnih gradskih vrtića. Riječ je o nadogradnji usluge i razvoju vrtića, jer mi gradske vrtiće razvijamo i u onoj ‘hard’ komponenti – dogradnji, izgradnji i obnovi, ali i u ovoj ‘soft’ komponenti gdje se educiraju tete i tetci u vrtićima, odnosno gdje djeca dobivaju kvalitetniju uslugu. Ovaj vrtić ‘Šibenski tići’ nedavno smo prijavili za nadogradnju male sportske dvorane. Dvorana bi ujutro služila potrebama vrtića, a u večernjim satima potrebama Zajednice sportova Grad Šibenika. Također bi, u prvoj fazi, gradili i jedan objekt za dvije skupine djece. Upravo za taj objekt očekujemo krajem godine 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava čime bi dodatno proširili kapacitet za 40 mjesta – najavio je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

    Produljeni boravak djece bit će organiziran u pet objekata Javne ustanove Smilje.

    – Na samom početku bilo je zainteresirano oko 50 djece u svih pet objekata i ta brojka varira. Naše redovno radno vrijeme je do 16.30 sati, a produljeno će biti do 21 sat. Djeca, ovisno o potrebi roditelja i njihovim radnim smjenama ostaju tako pola sata, sat dulje, a neka do 20 ili 21 sat. I nama je ovo nešto novo. Djeci iz ‘Šibenskih tića’ smo kroz ovaj projekt priuštili kineziologa s kojim dva puta tjedno imaju sat tjelesne kulture. Također će se  40-ak odgojiteljica educirati kroz 11 različitih programa, a dobili smo i mogućnost zapošljavanja 15 odgojiteljica od kojih je pet u produljenom boravku, a 10 u radu s djecom s poteškoćama. I tehnički kadar smo popunili sa još četiri zaposlena i jednom kuharicom. Na žalost kroz projekt smo dobili i mogućnost zapošljavanja logopeda i edukacijskog rehabilitatora, ali na dva raspisana natječaja nitko se nije javio – kazala je Gorana Rakić, ravnateljica ustanove, napominjući kako će kroz projekt biti nabavljena i nova oprema.

    Po završetku projekta znat će se kakve su potrebe roditelja za produljenim boravkom pa će uprava vrtića Smilje nastojati nastaviti s takvim oblikom rada.

    – Oko 20-ak djece pohađaju naš vrtić u vremenu koje je prilagođeno potrebama roditelja. Ja sam posao u vrtiću dobila baš preko natječaja za EU projekt kazala je Tina Bokun odgojiteljica iz dječjeg vrtića ‘Šibenski tići’.

    Uz dio projekta koji se izravno tiče djece i potreba njihovih roditelja, postoji i onaj ‘dosadniji’ dio praćenja provedbe i izvještavanja. No i kroz taj dio projekta prikupljaju se zanimljive informacije.

    – Provodeći ovaj projekt utvrđujemo i potrebe za neke buduće projekte koje ćemo prijavljivati na europske fondove – kazao je Miroslav Petrović iz gradske uprave Šibenika.

    Danijel Mileta naglasio je i kako je objekt vrtića ‘Šibenski tići’ nedavno energetski obnovljen izradom nove fasade za što je iz europskih fondova dobiveno više od 50 posto bespovratnog novca.

    – Sve natječaje koji su vezani za predškolski odgoj Grad Šibenik nastoji osvojiti. Bilo to u stopostotnom iznosu ili nekom manjem. Time se onda i osjetno smanjuje trošak samim roditeljima koji imaju djecu u vrtićima – kazao je Mileta.

    Na novinarsko pitanje Mileta je komentirao i zahtjev roditelja djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće za izjednačavanje subvencije za njihovu djecu s onom koju imaju roditelji djece upisane vrtiće kojima je osnivač Grad Šibenik.

    – Dio roditelja, i to ne svih, nego jednog privatnog vrtića, je instruiran, zapravo se njima manipulira. Prije svega mislim da ti privatni vrtići tim roditeljima trebaju pokazati svoje poslovne knjige i svoje račune, odnosno, gdje je novac koji Grad već daje tim vrtićima otišao. Na primjer, 2019. godine je Grad podigao subvenciju po djetetu sa 700 kuna na 900 kuna i u dvije godine, 2020. i 2021., na toj dodatnoj subvenciji po djetetu mjesečno je Grad uložio u privatne vrtiće oko 2,5 milijuna kuna. U tom istom razdoblju privatni vrtići su ostvarili profit od 3 milijuna kuna. Dakle, zna se gdje su ti novci otišli. Ako se želi smanjiti troškove roditelja, treba smanjiti profit privatnih vrtića – zaključio je Mileta.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    AGROMED 2024: Inovacije i agrosolari u mediteranskoj poljoprivredi

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u utorak, 14. svibnja u 10 sati bit će održan četvrti mediteranski poljoprivredni forum AGROMED na temu "Agrosolari u...

    FOTO KK Osvit može se podičiti sa sedam...

    Sedam titula prvaka Dalmacije osvojili su članovi Karate kluba Osvit na prvenstvu održanom u Splitu. Uz to su se okitili i s pet srebrnih...

    Trokut organizira Okrugli stol ‘She Means Business: Inspiration...

    U srijedu, 8. svibnja u 12,30 sati Trokut organizira panel raspravu s inspirativnim gostima. U svijetu poduzetništva, uloga žena postaje sve značajnija. No, i dalje...

    NAJNOVIJE

    AGROMED 2024: Inovacije i agrosolari u mediteranskoj poljoprivredi

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u utorak, 14. svibnja u 10 sati bit će održan četvrti mediteranski poljoprivredni forum AGROMED na temu "Agrosolari u...

    FOTO KK Osvit može se podičiti sa sedam titula prvaka Dalmacije

    Sedam titula prvaka Dalmacije osvojili su članovi Karate kluba Osvit na prvenstvu održanom u Splitu. Uz to su se okitili i s pet srebrnih...

    Trokut organizira Okrugli stol ‘She Means Business: Inspiration Hour’

    U srijedu, 8. svibnja u 12,30 sati Trokut organizira panel raspravu s inspirativnim gostima. U svijetu poduzetništva, uloga žena postaje sve značajnija. No, i dalje...