Jutra vikendom imaju neku posebnu čar. Ustajanje bez alarma, duže izležavanje u krevetu, hodanje u pidžami do podneva. To su samo neke od malih stvari koje nas vesele. Ako vam je ipak prva stvar na umu nakon buđenja šalica omiljene kave, slatki doručak savršeno će uz nju odgovarati. Brzo gotov i savršeno balansiran slatki zalogaj – doručak od smokava idealan je za početak dana, piše portal Journal.hr.
Smokve – izvrsna namirnica za buđenje organizma
Već je odavno poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, no neki nemaju ujutro veliki apetit. Ipak, sigurni smo da ćete nakon ovoga članka promijeniti svoje jutarnje rituale. Naime, doručak može biti jednostavan i ukusan, a već je i nekoliko zalogaja bolje od nijednog. Pronašli smo dva recepta za slatki doručak od smokava kojima nećete moći odoljeti.
Smokve nisu tako jako kalorične kao što se obično vjeruje, ali oprez sa suhom smokvom, ona je mnogo kaloričnija. Sadrži mnogo hranjivih tvari kao što su kalij, kalcij, fosfor i magnezij. Smokva je i jako dobar izvor oligo-elemenata, prvenstveno željeza. Također, sadrži i znatnu količinu vitamina B, koji često organizmu nedostaje. Napokon, smokva je bogata i vlaknima koja stimulativno djeluju na crijeva. Prema tome, u svakom pogledu je izvrsna namirnica za buđenje organizma.
Grilani tost s cimetom, smokvama i ricottom
Grilani tost s cimetom na žaru je savršeni obrok za početak dana. Hrskav je i sladak te savršeno rješenje za jutarnju poslasticu. Vrlo jednostavan i brzinski doručak kada želite nešto drugačije, a opet ukusno.
Sastojci
4 žlice omekšanog maslaca
1 žlica smeđeg šećera
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli
4 kriške kruha (po izboru)
1/2 šalice sira ricotta
1 šalica svježih smokava prepolovljena
cimet u prahu
narezani bademi
Postupak
Zagrijte gril tavu i dodajte maslac. Pričekajte da se maslac otopi te dodajte šećer, cimet i sol. Pomiješajte i pričekajte dok se sve ne sjedine i dok ne dobijete glatku smjesu.
Zatim svaku stranu kriške kruha premažite maslacem. Stavite kruh na tavicu i pecite dok se ne prepeče, oko 1 do 2 minute sa svake strane.
Stavite ricottu u blender i miješajte dok sir ne postane kremast i glatki. Ako želite dodati bilo kakve začine ili ekstrakte, sada je vrijeme.
Doručak je spreman za serviranje. Na tanjur stavite kuglicu ricotte i tost te ga prelijte svježim smokvama i posipajte cimetom. Također, možete dodati malo meda ako želite i narezane bademe za hrskavost!
Doručak sa smokvama na dva načina
Zobena kaša s maslacem od badema i ljepljivim smokvama
Ako želite doručkovati desert, ova poslastica izvrstan je odabir. Ukusna kaša prepuna je hranjivih sastojaka, a smokve s cimetom i medom savršena su kombinacija za sve ljubitelje slatkog.
Svježe smokve su nam jedne od omiljenih plodova i volimo ih u svježem obliku. No u ovoj varijanti dostojna su zamjena za slatkiše. U svakom slučaju, ovaj desert vrlo je praktičan i ukusan, a jelo možete brzo pripremiti te poslužiti i gostima.
Sastojci
4 1/2 šalice zobene kaše (malo krupnije)
3/4 šalice smeđeg šećera
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
3 velika jaja
2 šalice mlijeka (po izboru)
1/2 šalice maslaca od badema, rastopljenog
1/4 šalice maslaca, rastopljenog
2 žličice ekstrakta vanilije
mlijeko ili vrhnje
narezani bademi, za posipavanje
Ljepljive smokve s cimetom i medo
8 do 10 smokava
2 žlice maslaca
4 žlice meda (može po izboru i javorov sirup)
1/4 žličice cimeta u prahu
Prstohvat soli
Postupak
Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite maslacem ili stavite papir za pečenje.
U velikoj zdjeli umiješajte zobenu kašu, šećer, prašak za pecivo i sol. U manjoj zdjeli umutite jaja te dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije. Dodajte mokre sastojke na suhe i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Umiješajte rastopljeni maslac i bademov maslac te ulijte smjesu u posudu.
Pecite 35 do 40 minuta ili dok vrh ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite posudu iz pećnice i pustite da se malo ohladi, a zatim izrežite na kvadrate, malo poprskajte s kapljicom mlijeka ili vrhnja kako bi smjesa bila sočnija te posipajte nasjeckane bademe.
Smokve narežite na pola ili na četvrtine. Zagrijte tavu i dodajte maslac. Stavite smokve u tavu i prelijte medom. Sve pospite cimetom i prstohvatom soli.
Kuhajte smokve, miješajući ih, 5 do 6 minuta kako bi med i maslac stvorili sirupasti ljepljivi umak. Nakon što su smokve gotove, poslužite ih odmah na vrhu zobene kaše. Dobar tek!