" "
Više

    " "

    Sva trojica su s područja Šibenika

    Uhićeni serijski razbojnici dok su planirali novi napad na banku u Šibeniku

     

    Kriminalistička policija dovršila je istraživanje nad 53-godišnjakom koji je osumnjičen za počinjenje devet kaznenih djela razbojništva, odnosno pribavljanja znatne imovinske koristi ili uporabe oružja. Riječ je o seriji oružanih pljački na području Šibensko-kninske županije.

    53-godišnjak je, od 3. rujna 2009. godine do 17. prosinca 2021. godine, uz kaznena djela razbojništva, počinio i jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja ili eksplozivnih tvari, a kazneno djelo razbojništvo 17. prosinca 2021. počinio je sa 52-godišnjim supočiniteljem.

    Kako je na konferenciji za novinare kazao načelnik ivica Kostanić, pronađena puško-strojnica ‘Ero’ trebala je biti korištena za novu pljačku banke na području Šibenika.

    – Policija je također pronašla i takozvani ‘top’, specijalistički alat za provale, pa možemo samo zamisliti što je dalje sve pripremao. Naime, 53-godišnjak je od prije poznat policiji, i to iz 2005. godine, no to je kazneno djelo manjeg intenziteta. Istraživanje se nastavlja, pretražujemo mobitele, tablete i USB-ove koje smo oduzeli prilikom pretrage domova – kazao je Kostanić i dodao kako se radi o osobama s područja grada Šibenika.

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem, u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i u uskoj suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, utvrđeno je da je 53-godišnjak od kolovoza 2009. do studenog 2020.godine sam počinio ukupno osam kaznenih djela razbojništava.

    Prvo je 3. kolovoza 2009. godine u Šibeniku oko 9.34 sati s motociklističkom kacigom na glavi, uz uporabu automatske puške, upao u poslovnicu banke sa sjedištem u Zagrebu te je uz prijetnje zaposlenicima, zaštitaru i stranci u poslovnici, ukrao nešto više od 86 tisuća kuna u raznim apoenima, kao i pištolj zaštitara.

    Tri godine kasnije, 24. siječnja 2012. u popodnevnim je satima maskiran u kišnu kabanicu i motociklističku kacigu, ušao u jednu šibensku turističku agenciju i opet uz prijetnje oružjem ukrao 4200 kuna.

    Iste godine, 7. ožujka u popodnevnim satima iz šibenske je mjenjačnice ukrao nešto više od 41 tisuće kuna, također uz prijetnje oružjem i s kacigom na glavi.

    U Šibeniku je 7. travnja 2013. godine u popodnevnim satima u poslovnici igara na sreću sa sjedištem u Zagrebu, uz prepoznatljiv stil – kacigu, oružje i prijetnje zaposlenici i građaninu koji se tu zatekao, ukrao nešto više od devet tisuća kuna.

    Iste je godine, 24. lipnja oko 13 sati u Šibeniku opljačkao Hrvatsku poštansku banku u Šibenik. Tog puta imao je kabanicu za kišu, motociklističku kacigu i pištolj, a ukrao je nešto više od 81 tisuće kuna i pištolj zaštitara.

    U Tribunju je u svibnju 2014. godine iz tadašnje Jadranske banke, maskiran kacigom i uz uporabu pištolja, ukrao nešto više od 290 tisuća kuna i naravno, pištolj zaštitara.

    Dvije godine kasnije, u rujnu je, takođeru Tribunju opljačkao Jadransku banku. Tada je imao kacigu i jaknu zaštitarske tvrtke iz Zagreba, a uz prijetnje pištoljem zaposlenicima i zaštitaru ukrao  nešto više od 217 tisuća kuna.

    U Skradinu je krajem studenog 2018. godine opljačkao poslovnicu Jadranske banke. Opet je koristio motorističku kacigu i jaknu zaštitarske tvrtke iz Zagreba, a pištoljem je prijetio zaposlenicima i zaštitaru kojem je ukrao pištolj i nešto više od 276 tisuća kuna.

    Osim navedenih osam razbojništava, 53-godišnjak je zajedno s osumnjičenim 52-godišnjakom, 17. prosinca 2021. godine oko 18.42 sata u Šibeniku opljačkao OTP banku. Ovog puta imao je odoru policijskog službenika i pištolj, te je nakon što je ušao u poslovnicu, prijetio zaposlenicima i zaštitaru. Ukrao je 355 tisuća kuna i naravno, pištolj zaštitara. Cijelo vrijeme je 52-godišnjak s njim bio u kontaktu putem radio veze i dojavljivao mu eventualna kretanja policije kako bi neometano mogao počiniti kazneno djelo i već određenim putevima pobjeći s mjesta događaja.

    Policija je tijekom istrage u Šibeniku i Vodicama pretražila tri stana, jednu poljsku kućicu i osobni automobil. Također, obavljen je očevid na vozilu i u Skradinu je pretražena jedna kuća. Policija je pritom kod tri osobe pronašla i oduzela pet pištolja ukradenih zaštitarima, motoristička kaciga, dijelovi policijske odore i lisice, jakne korištene za maskiranje, kišna kabanica, vrećica za novac korištena prilikom počinjena pet kaznenih djela te 14.655 eura, 2726 dolara i osam tisuća kuna.

    Nadalje, policija je pronašla puško-strojnicu ‘Ero’ s prigušivačem, dvije ručne bombe, Zolju, streljivo i novčanik s dokumentima jednog građana.

    Policija će 53-godišnjaka teretiti i za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a 52-godišnjaka i za jednu krađu novčanika i dokumenata.

    Nadalje, kako su pretragom kod 45-godišnjaka pronađena tri pištolja koje je 53-godišnjak ukrao prilikom razbojništava u banke, utvrđeno je kako je 45-godišnjak čuvajući to oružje, zapravo prikrivao pljačke te je i sam počinio tri kaznena djela, za koje mu prijeti do tri godine zatvora.

    53-godišnjak je tijekom devetogodišnjih pljačkaških pohoda ukrao ukupno milijun i 364.260,26 kuna. Pronađen je samo manji dio novca, a oduzet mu je BMW za koji policija sumnja da je kupljen novcem iz pljački.

    Osumnjičeni 53-godišnjak i 52-godišnjak su uz kaznenu prijavu, zadržani u istražnom zatvoru na 30 dana.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva...

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome...

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz...

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili...

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva nova gola preuzeo vrh ljestvice najboljih topnika lige

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili ni Vodičani

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...