Debela hladovina i lagani povjetarac dok se živa u termometru penjala preko 35 Celzijevaca, opuštajući ambijent uz more, ali ponajviše domaća, dalmatinska ‘spiza’ s prefiksom ‘modernog’ te ugodno i pristupačno osoblje. Bili su nam to kriteriji koje smo si postavili kada smo, šečući Vodicama prema Plavoj plaži tražili mjesto gdje bi mogli dobro pojesti, popiti kavu i predahnuti od posla.
‘La belle vie’. Već i sam naziv sugerirao je da se radi o hedonističkom mjestu tik uz heksagone koji su lokalnom stanovništvu omiljeno mjesto za kupanje. Lounge i cocktail bar smješten pod borovima u debeloj hladovini u startu je tako opravdao svoje ime, ali i zadovoljio naše kriterije.
Naručili smo veliki macchiato, cijeđenu naranču i limunadu, a srdačan konobar odmah nas je upoznao s informacijom kako služe ‘Filicori’ kavu koja je još rijetka na našem tržištu, no radi se o vrhunskom talijanskom brendu. I nismo pogriješili. Kremastog i punog okusa, Filicori kava bila je pun pogodak.
Dok smo međusobno komentirali opuštenu atmosferu u predivnom ambijentu pored mora, ekipa iz bara pripremala je razne vrste osvježavajućih pića, pa smo zavirili u meni i uvjerili se da poslužuju široku paletu alkoholnih pića strogo kontroliranog porijekla, imaju preko 15 vrsta najpoznatijih svjetskih gineva i nude 50 vrsta cocktaila u kojima serviraju samo najkvalitetniji alkohol.
U ponudi su i vege sendviči, izvrsni royal losos sendvič, onaj od pršuta te kroasani. Izvrsno za zdrav početak dana.
U razgovoru s ugodnim i pristupačnim timom bara doznajemo kako u ‘La belle vie’ četiri puta tjedno gosti imaju priliku uživati u glazbi uživo. Srijedom je na rasporedu ‘Chill out’ bend, četvrtkom ‘Three little birds’, petkom ‘Baby Kate M’, a nedjeljom svira vodički ‘Spectrum’ bend.
Mirisi iz kuhinje dopirali su do nas, što je samo povećavalo i želju za hranom. Tik do bara smješten je restoran, dijelom otvorene terase, dijelom natkrite s prozračnim bijelim linijama, omeđen staklom i upotpunjen drvom. Pomislimo – ovdje se vodilo računa o svakom detalju, pa je zasigurno i hrana na višem nivou od već toliko puta ‘prožvakanih’ mesnih plata i jela s roštilja.
Uz doručak, koncept ‘La belle vie’ restorana osmišljen je u suradnji s poznatim chefom Marijem Čepekom, a vodili su se idejom da tradicionalnu mediteransku kuhinju prezentiraju na moderan način. Od pristupačnog osoblja doznajemo kako je sva hrana strogo kontroliranog porijekla i bez iznimke lokalna. Povrće, začinsko bilje i jestivo cvijeće nabavljaju od OPG-a Sučić, meso je uvijek svježe, a na vinskoj karti smjestila su se sva najpoznatija imena hrvatskih vinara od Iloka do Istre i Dubrovnika.
– Jelovnik nudi za svakoga ponešto, od ribljeg menija do mesnog, što god odaberete nećete pogriješiti – samouvjereno nam govori konobar.
I vjerujemo mu. Odabiremo mantekirani rižoto od kozica sa sezonskim pestom, kozice na salatini s mangom, avokadom i domaćim sezonskim voćem te confit od ribe na posteljici. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da smo zavirili malo i u pripremu.
Chef kuhinje je Mate Sučić, 23-godišnjak kojem inspiracije i želje za radom definitivno ne nedostaje.
– Naša je filozofija služiti lokalne namirnice s ekskluzivnijim predznakom, ali pristupačne gotovo svima, tako da svako jelo priča svoju priču. Posebno bih istaknuo file od kovača al forno, teleći krust od badema s mediteranskim začinskim travama i rimski njok s raguom od jadranske sipe s pjenicom od češnjaka poslužen na kremi od maline – doznajemo od mladog chefa dok s timom priprema jela.
Vrijedna i organizirana ekipa donijela je uskoro za stol naše tanjure. Prezentacija vrhunska, a okus savršen. Valjalo je odabrati nešto i za desert. Chef Sučić nudi nam da probamo dnevni desert – tart od marelica sa sladoledom od vanilije te lava cake s kremom od vanilije i šumskog voća. I oduševljenje nije izostalo ni ovog puta.
U restoranu ‘La belle vie’ serviraju i domaći kruh, a svježim sezonskim namirnicama pridaju veliku pozornost, pa će tako uz trenutnu ponudu juhe od tartufa, tikvica, ili hladne juhe od krastavaca, uskoro u ponudi imati i mnogima omiljenu juhu od rajčica.
‘La belle vie’ restoran i bar tako su se pokazali punim pogotkom za nas koji smo htjeli pobjeći od vrelog asfalta i gradske gužve. Bili smo u centru Vodica, a opet smo pronašli mirnu i opuštajuću oazu za chillanje i uživanje u vrhunskoj hrani uz pogled na Prvić. Dodatnu notu našeg oduševljenja izazvao je i miris borova i mora dok smo uživali u laganom povjetarcu. Kao da niste u Vodicama, a zapravo jeste. Tražite li i vi mjesto gdje ćete se moći opustiti daleko od gužve, a opet tako blizu grada, ‘La belle vie’ toplo preporučamo.
[flickr_set id=”72157670882423908″]