PAVLA ALEKSIĆ: Šibenska dizajnerica svjetskog iskustva

Šibenska dizajnerica Pavla Aleksić sa svoje 24 godine iza sebe ima već toliko iskustva da bi joj i mnogi stariji kolege dizajneri pozavidjeli. Izlagala je u modnoj prijestolnici, Parizu, na sajmu mode nakon pobjede na međunarodnom natjecanju ‘Future of fashion’, a prošle je godine provela nekoliko mjeseci u Kini gdje je radila u modnoj kompaniji FCF apparel kao voditeljica dizajnerskog odjela.

– Do odlaska u Kinu došlo je slučajno. Nakon predstavljanja u Parizu jedan od menadžera pozvao me u Kinu. Rad u Kini mi je donio mnoga iskustva i nova znanja i svakako je imao veliki utjecaj na mene – priča Pavla.

Šibenska dizajnerica trenutno asistira na jednom stranom filmu koji se snima u Hrvatskoj i mišljenja je da je Hrvatska u zadnje vrijeme postala filmski privlačna brojnim produkcijskim kućama koji je vide kao idealnu filmsku kulisu. Ta činjenica je donijela i više posla za kostimografe, a Pavla se nada da će to i potrajati.

pavla aleksic 2

SURADNJA NA PREDSTAVI

No, osim na filmu, Pavla je radila i na predstavi ‘Crna kuća’ koja je pobrala odlične kritike publike kako na račun same predstave, tako i na račun kostimografije. 
– ‘Crna kuća’ je bio zajednički projekt Tekstilno-tehnološkog fakulteta odjela kostimografije. Cijeli tim moje generacije na kostimografiji radio je od skice do oslikavanja, šivanja i ukrašavanja kostima. Projekt ‘Crna kuća’, koliko god nam se nekad činio zahtjevan, bio je zaista divno iskustvo – povjerava nam Šibenčanka.

Inspiracija je nešto što je u ovom poslu jednako bitno kao i trud te sati rada, a Pavla inspiraciju pronalazi svugdje.

– Sve ovisi o trenutku. Najviše me inspiriraju riječi, glazba, ljudi… Sve oko mene u jednom trenutku može postati inspiracija za nešto. Vrijeme je relativno. Ponekad je dovoljan jedan san, a ponekad se ne mogu odlučiti mjesecima – kaže Pavla. Dizajniranje nije tipični posao gdje se osoba nakon radnog dana od sedam do tri može isključiti, to je nešto što dizajner živi i dio njega, što nam je potvrdila i sama dizajnerica.

– Imam vremena za sve što poželim, sve je u dobroj organizaciji. Ne bih rekla ni da je ovo posao koji biram raditi u slobodno vrijeme, jer ja ga ne doživljavam poslom, to je dio mene i moj način života, nešto što me ispunjava i nešto kroz što živim iz dana u dan – navodi Šibenčanka.

pavla aleksic3

VLASTITI BREND

Pavla Aleksić ima i vlastiti brend, iako već neko vrijeme nije aktivna u izradi novih kolekcija. Na pitanje može li se i na koji način danas može živjeti od toga, Pavla ne može odgovoriti jer od svog dizajna u Lijepoj našoj i ne živi. No, u Kini je od toga pristojno radila i živjela.

Iako iza sebe ima dosta iskustva i uvijek je zaposlena, ona nikada ne planira unaprijed.

– Nikada ne planiram, već odrađujem projekt za projektom, tako da se nadam da će budućnost biti svijetla za moje kolege i mene – zaključuje dizajnerica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.