Više

    FOTO: ZAVIRILI SMO U STUDENTSKI DOM: Ovako žive šibenski studenti

     

    Studentski grad – sintagma je koja se sve češće veže za Šibenik, pogotovo nakon otvaranja dislociranog  Studija energetike i obnovljiih izvora, koji uz Veleučilište, u naš grad privlači studente iz drugih krajeva Lijepe naše.

    Otvaranje dislociranog studija smo popratili, novootvorenu studentsku menzu smo obišli , anketu sa studentima u Šibeniku napravili, a da bi priča bila potpuna, posjetili smo i studentski dom na Šubićevcu da vidimo kako žive momci i cure koji su zbog školovanja  preselili u Krešimirov grad.

    studenski dom 12 080416

    Jadranka Protega voditeljica je studentskog doma već šest godina, od otvaranja 2010.godine. Primila je i ispratila šest generacija studenata, i kako kaže, sve ih zna  pa nema mjesta malverzacijama poput iznajmljivanja soba unutar doma,  kao što je slučaj u domovima u Zagrebu.

    studenski dom jadranka protega 11 080416

    Na Šubićevu trenutno živi oko 55 studenata i studentica u dvokreventim i trokrevetnim sobama. Sve sobe imaju unutarnje kupaonice i balkon, a na raspolaganju studentima su dvije učionice, čajna kuhinja i, kako je studenti nazivaju, tulumara. Kako joj ime i govori, prostorija je namijenjena druženjima, proslavama rođendana i ostalim studentskim veselicama. Tu je i prostorija za stolni tenis, a u neporednoj blizini doma su košarkaško igralište i trgovine.

    studenski dom 6 080416

    studenski dom 4 080416

    Postoji i zaštitarska služba –  zaštitar na porti brine o sigurnosti od 21 do  2 sata ujutro, iako, priča Jadranka, dosad nije  bilo ni krađa ni provala u domu.

    Smještaj u trokrevetnim sobama, koje su dvije, košta 500 kuna mjesečno, a za dvokrevetnu sobu studenti izdvajaju 600 kuna.

    -Ove godine imali smo kapacitet oko 80 mjesta, ali odlukom ministarstva zbog različitih razmjena moramo imati nekoliko slobodnih mjesta, tako da trenutno u domu žive dvije studentice s Kosova na razmjeni u Šibeniku – priča Jadranka i dodaje da se broj stanara često mijenja.

    – Momci i cure se zaljube pa odluče zajedno useliti u stan. Neki ostanu, a neki se i vrate – smije se Jadranka. Pitamo ju  o kućnom redu i pravilima smještaja, naviknuti na scene tuluma po hodnicima iz američkih filmova.

    – Uglavnom su studenti dobri. Najviše pritužbi ima u proljeće kad se otvore prozori pa stanari iz drugih zgrada čuju smijeh i razgovor iz soba. Naravno da ima smijeha, ima ga i u staračkom domu pa kako ne bi onda u studentskom? – odgovara Jadranka.

    Predsjednica Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku, Ankica Arbutina, otvorila nam je vrata svoje studentske sobe u domu na Šubićevcu.

    studenski dom 9 080416

    – U domu sam oko godinu dana i zadovoljna sam smještajem. Dosta je mirno i stanari se dobro slažu. Slave se rođendani i zalome se tulumi, ali sve je to unaprijed najavljeno upravi doma. Imamo stalni pristup internetu, što je jako važna stavka, kupaonice u sobama, balkone, grijanje funkcionira savršeno, nemam primjedbi – bila sam u nekoliko domova i moram reći da je ovaj u Šibeniku najljepši – zadovoljna je Ankica.

    studenski dom 10 080416

    studenski dom 8 080416

    Svake godine za smještaj u studentskom domu prijavi se oko 140 studenata, dvostruko više nego što ih dom može primiti, a prima ih po kriterijima koje izdaje ministarstvo,  kao i svi domovi u Hrvatskoj.

    – Otvaraju se novi studiji, dolaze novi studenti i raste potreba za smještajem, što je ogroman problem – napominje ravnateljica šibenskog Studentskog centra, Nella Slavica.

    studenski dom nella slavica 11 080416

    Zgrada studentskog doma u vlasništvu je Grada Šibenika, dodaje, a pravo uporabe ističe 2019. godine.

    – Veleučilište u Šibeniku u partnerstvu sa Studentskim centrom Šibenik je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabrano kao prihvatljiv ponuditelj za prijavu, a na temelju raspisanog Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju’, broj KK.09.1.2.01,  u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014.-2020 od 08. rujna 2015. godine. Veleučilište u Šibeniku, zajedno s partnerom Studentski centar Šibenik, kojem je osnivač, razmišlja o kandidaturi projekta studentskog kampusa – rekla je Slavica.

    Studentski centar Šibenik i Veleučilište u Šibeniku mogu samo zajednički aplicirati na povlačenje sredstava. Na taj su način obnovljeni domovi u Zagrebu, a odluku o financiranju dobili su još i projektni prijedlozi studentskih centara (i njihova matična sveučilišta ili veleučilišta) Varaždin, Rijeka i Osijek, a u fazi ocjene i pregleda je projektni prijedlog iz Dubrovnika, dok su u fazi pripreme za prijavu još i projektni prijedlozi iz Zadra, Pule i Splita.

    – Veleučilište u Šibeniku i Studentski centar Šibenik bez Grada i DUUDI-ja ne mogu ništa. Iako je to naša želja i namjera, ipak je još  prerano o tome govoriti – priča ravnateljica Slavica te napominje kako upravo zbog ideje apliciranja na EU fondove za izgradnju kampusa razmišljaju isplati li se ulagati u postojeću infrastrukturu, primjerice praonicu rublja koja u domu na Šubićevcu za sada ne postoji.

    studenski dom 1 080416

    Od 15. srpnja studentski dom pretvara se u hostel – noćenje u dvokrevetnoj sobi košta 120, a u trokrevetnoj 100 kuna. Studenti se u dom mogu vratiti u rujnu, za vrijeme ispitnih rokova.

    Kao i dom, i hostel vodi Jadranka Protega, a sva zarada od turističkih noćenja ide u blagajnu Studentskog centra i troši se namjenski za poboljšanje studentskog standarda.   Ipak se ne radi o velikoj zaradi, pojašnjavaju Nella i Jadranka, radi se više o održavanju hladnog pogona, nego o profitabilnom poslu, dodaju.

    Otegotna okolnost stanarima studentskog doma u  Šibeniku je sama lokacija  – dom se nalazi na suprotnom kraju grada od Veleučilišta i menze, a linija koja bi direktno povezivala dvije lokacije ne postoji.

    studenski dom 2 080416

     

    studenski dom 7 080416

    – Činjenica je da usprkos svim teškoćama, Šibenik kao studentski grad ide naprijed. Na sastancima i u ministarstvu gledaju nas kao ravnopravne članove akademske zajednice i dobili smo taj element  prepoznatljivosti, privlačimo studente iz drugih gradova, trudimo se i krećemo naprijed. Uvijek ima mjesta za napredak,  ali aktivno radimo na tome – zaključila je ravnateljica SC-a.

     

     

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada...

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre...

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za...

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    ‘Flora Dalmatica’: Za vikend akcija čišćenja, izrada hotela...

    Treću godinu zaredom, u okviru programa festivala prirode 'Flora Dalmatica' nastavlja se radionica čišćenja i uređenja zelene površine ispod vanjskog igrališta OŠ 'Juraj Dalmatinac'...

    NAJNOVIJE

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada će biti prvi koncert u Hrvatskoj

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre u Oklaju

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za sve je ‘kriva’ Nevidljiva scena

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    ‘Flora Dalmatica’: Za vikend akcija čišćenja, izrada hotela za kukce, sajam razmjene bilja i predstavljanje prve ‘Biljkoteke’

    Treću godinu zaredom, u okviru programa festivala prirode 'Flora Dalmatica' nastavlja se radionica čišćenja i uređenja zelene površine ispod vanjskog igrališta OŠ 'Juraj Dalmatinac'...