" "
Više

    " "

    Jedan zastupnik SDSS-a kod predsjednice došao neovisno o Pupovcu, u stranci zatečeni!

     

    Mirko Rašković na Pantovčak je došao sam, unatoč navodnom dogovoru da Pupovac dođe u ime svih

    >>> NOVO 16:47 U SDSS-u su ostali iznenađeni time što je jedan od trojice njihovih zastupnika Mirko Rašković iskočio iz dogovora o potpori Zoranu Milanoviću za mandatara. Nakon što je uime SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio predsjednicu o njihovoj potporu lijevoj koaliciji Račković je zatražio samostalne konzultacije kod Kolinde Grabar Kitarović.

    Ne znam zašto je kolega Rašković zatražio samostalne konzultacije. Na predsjedništvu SDSS-a donesena je odluka da se podrži Milanovića za mandatara. Na istoj smo sjednici ovlastili predsjednika stranke Vojislava Stanimirovića da potpiše tu potporu te kolegu Pupovca da nas zastupa na konzultacijama i izvijesti predsjednicu o tome. A šta se dogodilo s kolegom Raškovićem, zaista ne znam – rekao nam jeMile Horvat, također jedan od trojice izabranih zastupnika SDSS-a.

    Predsjednik SDSS-a Stanimirović nije odgovarao na novinarske pozive. (Suzana Barilar)

    ——————–

    16:23 Na konzultacije na Pantovčak došao je zastupnik srpske nacionalne manjine, SDSS-ovac Mirko Rašković. U Ured predsjednice stigao je neovisno o Miloradu Pupovcu, koji je za televiziju N1 izjavio da nije znao da Rašković dolazi sam te je napomenuo da je prije odlaska na konzultacije imao suglasnost svih zastupnika srpske manjine da ih predstavlja kod predsjednice.

    Pupovac je kazao i da je SDSS jedinstven.

    5:52 Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je u četvrtak, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska rasteZoranu Milanoviću.

    “Manjine su složne. Sedam zastupnika nacionalnih manjina ima isti stav o prethodnoj podršci mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje vlade”, kazao je Radin novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Grabar-Kitarović upitan jesu li manjine složne oko potpore Milanoviću.

    Pojasnio je kako će manjine, nakon što Milanović postane mandatar, sastavljati posebne sporazume te će se nakon toga ići na potpise. Nakon potpisa sporazuma, dodao je, doći će i do konačnog potpisa potpore mandataru.

    Upitan zašto zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nije došla na jučerašnji sastanak kazao je da im je na posredan način rekla “kako nije našeg mišljenja” te da nije još odlučila.

    Na pitanje ako Milanović ne uspije sastaviti vladu, može li predsjednik HDZ-aTomislav Karamarko računati na njihovu potporu odgovorio je kako su prijevremeni izbori najgora solucija. Hipotetski smatra kako će, ako se ne sastavi vlada, doći do razdoblja “koraka natrag sa svih strana i nakon toga koraka naprijed kako bi se mogao usuglasiti jedan eventualni program s novim mandatarom, za kojeg sada ne možemo reći tko bi mogao biti”.

    ——————–

    15:14 Izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladmir Bilekizjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom RepublikeKolindom Grabar-Kitarović, da je preliminarni potpis potpore za sastavljanje nove Vlade dao čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

    “Kao zastupnik za češku i slovačku manjinu osnovao sam savjet saborskog zastupnika u kojem su predstavnici krovnih organizacija obiju manjina i zajednički smo donijeli odluku da ćemo preliminarno podržati Zorana Milanovića za mandatara”, rekao je Bilek novinarima po završetku razgovora s hrvatskom predsjednicom.

    Na upit novinara objasnio je da preliminarni potpis ne znači izravno i dizanje ruke u Hrvatskome saboru za Vladu.

    “Preliminarni potpis ne znači izravno i dizanje ruke u Saboru za vladu, već znači pomoć mandataru da dobije mandat za sastavljanje Vlade”, kazao je Bilek.

    Predsjednica Grabar-Kitarović primila je i zastupnika mađarske nacionalne manjineŠandora Juhasa, ali on, kao i nešto ranije zastupnica albanske nacionalne manjineErmina Lekaj Prljaskaj, nije dao izjavu novinarima.

    ——————–

    15.00 – Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio je novinarima nakon konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će romska nacionalna manjina, kao i drugih 11 manjina koje on zastupa, podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste, jer je bivša Vlada za njih učinila najviše.

    “Ono što je prošla Vlada učinila romskoj nacionalnoj manjini nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina. To je bio i jedan od razloga zbog čega za mandatara podržavamo Zorana Milanovića i SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste”, rekao je Kajtazi novinarima.

    ajtazi nije odogovorio na novinarski upit zašto među “manjincima” koji podržavaju Milanovića za mandatara nije i predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

    Upitan kako ocjenjuje stajalište HDZ-ove Domoljubne koalicije da nacionalne manjine ne bi unaprijed trebale davati potporu nekome od mandatara već se prikloniti većini, odgovorio je kako, imajući u vidu da Klub nacionalnih manjina može donijeti proračun i donosi više zakona, manjine mogu biti i dio Vlade. Naveo je kako o tome nije razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović.

    ——————–

    ZAGREB – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak poslijepodne počela je konzultacije o mandataru za sastavljanje nove Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora, a prvi je na Pantovčak stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić koji je novinarima rekao kako je predsjednicu izvijestio da njegova stranka daje potporu Zoranu Milanoviću i vladi lijevog liberalnog centra.

    Nakon Miletića, kod Grabar-Kitarović bila je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, no ona, za razliku od njega, po završetku 15 minutnog razgovora nije dala nikakvu izjavu. Ona je jedina od zastupnika nacionalnih manjina koja nije dala potporu lijevoj koaliciji Hrvatska raste.

    Miletić je kazao kako je stav IDS-a jasan. “Spremni smo podržati vladu lijevog liberalnog centra pod uvjetom decentralizacije, o čemu smo se usuglasili s SDP-om. IDS je dao potporu za mandatara vlade Zoran Milanovića”, rekao je Miletić nakon sastanka koji je trajao 15-ak minuta.

    Zadovoljan je, kaže, što je tema decentralizacije postala najbitnija tema te je ustvrdio kako bi za državu bilo najgore da se ponove parlamentarni izbori. “Mislim da je Hrvatskoj potrebna čim prije nova vlada s punim ovlastima. Mislim da bi za državu najgore bilo ići u nove izbore”, rekao je.

    Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.

    Prema Ustavu, hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika, a u ovome trenutku taj broj potpisa potpore nitko nema.

    izvor:jutarnji list

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...