" "
Više

    " "

    Sutra počinju 3. Kreativni dani Fausta Vrančića na Prviću

     

    Od 8. do 11. listopada održati će se 3. Kreativni dani Fausta Vrančića (KDFV) na otoku Prviću kod Šibenika. Festival KDFV je pokrenut kako bi se produljila kratka turistička sezona, no s vremenom je prerastao u događaj koji je puno više od toga. To je Festival koji promovira zajedništvo, komunikaciju, stvaralaštvo i inovativnost u svrhu održivog razvoja ruralnih sredina. Kroz susrete kreativca iz urbanih sredina s entuzijastima otoka Prvića te kroz niz edukativno-zabavnih događaja, posjetitelji i sudionici imaju priliku razmjeniti iskustva značajna za unaprijeđenje života i održivost otoka.

     

    Otok Prvić jedinstven je iz više razloga. Tako njegova udaljenost od kopna iznosi samo 1 kilometar, dok se na površini od samo 2 km2 nalaze čak dva naselja, Luka i Šepurina, koja zajedno broje oko 400 stanovnika. U Šepurini je odrastao, a u Luci pokopan, Faust Vrančić, najčuveniji hrvatski inovator, jezikoslovac, polihistor, diplomat i svećenik. Najpoznatija je njegova skica nadogradnje padobrana, Homo Volans (leteći čovjek), s početka 17. stoljeća. Manje je poznato da je Faust sam prvi isprobao svoj padobran, skočivši sa zvonika bazilike Sv. Marka u Veneciji, u dobi od 65 godina.

     

    Taj živ i razigran duh promoviraju Kreativni dani Fausta Vrančića. Dinamičan i raznovrstan program predavanja, prezentacija, radionica i edukacija namijenjen je svima, djeci i odraslima koji žele vidjeti, čuti i naučiti nešto novo, ispričati zanimljivu priču, družiti se i dobro se zabavljati.

     

    Ovogodišnji KDFV posvećen je vodi. Kroz prezentacije različitih aspekata važnosti vode pokušat ćemo osvjestiti i upozoriti na potrebu za pametnim raspolaganjem vodenim resursima – to je nešto što otok razumije, jer na otoku nije uvijek bilo vode u izobilju. Predavanje o problemu očuvanja i načinima iskorištavanja vodenog bogatstva, među ostalima, održat će i Neven Cukrov, dr.sc., viši znanstveni suradnik Zavoda za istraživanje mora i okoliša. Osim toga, prezentirat ćemo i mogućnosti korištenja sredstava državnih potpora i EU fondova za otoke.

    KDFV već tradicionalno ugošćuje zmajare iz Zagreba, koji su postali zaštitni znak festivala, a njihove radionice izrade zmajeva najviše vesele najmlađe. Osim toga, djecu će ove godine obradovati nekoliko različitih likovnih radionica, radionica fotografije, pričaonica viških legendi uz glumu i pokret te predstavljanje dječjih priča i zagonetki šibenskog autora za djecu Aljoše Vukovića.

    Izrada hvatača snova namijenjena je i djeci i odraslima, a za odrasle su tu još i radionica pisanja Natalije Miletić te zvučna terapija gongovima i hatha yoga. Udruga Dragodid pokazat će nam kolika je vrijednost suhozidne baštine te zašto i kako ju obnavljati, a viška BESA, jedino profesionalno otočko kazalište u Hrvatskoj, doplesat će u ritmu valova i pokloniti Prviću harmoniju Visa. Pored projekcije filmova te izložbe lokalnih umjetnika i dječjih radova, za zabavu u večernjim satima pobrinuti će se trio Bagatini iz Šibenika te grupa mladih talentiranih muzičara s otoka koji su mahom polaznici glazbenih akademija.

     

    Kreativne dane Fausta Vrančića organizira udruga Otok, koja okuplja sve generacije otočana i prijatelja otoka Prvića čija je želja oplemeniti život na otoku Prviću. Projekti Udruge se temelje na kulturnim i edukativnim sadržajima, kao poticaj samozapošljavanju mladih generacija otočana i održivosti otoka samog. Svi su dosadašnji projekti Udruge proizašli isključivo iz entuzijazma, a realizirani su volontiranjem njenih članova, ulaganjem vlastitih sredstava i opreme u `posuđenim ́ prostorima.

     

    Sudionici

    Neven Cukrov, dr. – geolog iz Centra za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković. Doktorirao je iz područja prirodnih znanosti, polje geoznanosti, a bavi se istraživanjem vodenih resursa, između ostalog, i biogeokemijom metala u vodnom okolišu.

    Zlatka Rodin, dipl.oecc – turistički vodič, mama tri djevojčice, apasionirana čuvarica i pričačica prvinske baštine.

    Simona Zaninović, dipl. Ing. morskog ribarstva – zaposlenica Ministarstva poljoprivrede i aktivna sudionica u pokušajima valorizacije i adekvatnog iskorištavanja morskih bogatstava Jadrana.

    Udruga Dragodid – projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje.

    Zmajski borci, Žare, Darac i Darko – ovi zagrebački zmajari su zaštitni znak KDFV-a i glavni `krivci´za njegovu bajkovitu atmosferu, dok se njihovi razigrani ljubimci šepure nad krovovima Prvića uz oduševljenje svih otočana i prijatelja.

    Drenka Ćosić Bukić – omiljena teta šibenskih mališana koja ne poznaje granice kreativnosti niti ljubavi za najmlađe. Ovogodišnji KDFV obilježit će radovi malih slikara pod njezinim vodstvom.

    Ivana Stanić –  direktorica banke; u slobodno vrijeme slobodna duša koja voli istraživati granice tijela i duha, voditeljica zanimljive radionice terapije zvukom.

    Aleksandra Janjić – razvojna direktorica OGI-ja. Orgaznizacija za građanske inicijative je društvo aktivnih građana koji aktivno sudjeluju u stvaranju održivih zajednica kroz korištenje njenih ukupnih potencijala s osam zaposlenih u uredima u Osijeku i Drnišu.

    Umjetnička organizacija Besa – prvo profesionalno otočko kazalište osnovano na Visu. To je nevladina, apolitična i neprofitna organizacija koja razvija ideju održivog “zelenog” života povezanog s Umjetnošću. Približavaju Umjetnost “običnom” čovjeku i jačaju otočku zajednicu kroz edukativne projekte poput  međunarodnog Kazališnog kampa SKOK U VIS.

    Natalija Miletić – spisateljica čija prva zbirka priča izlazi krajem godine u izdanju Algoritma. U međuvremenu, Natalija radi u sisačkoj Gimnaziji, piše i raspisuje, pita i propitkuje te priča li ga, priča…

    Bagatin – poznati šibenski acoustic  trio band, koji dolazi u sastavu Toni Lučev, Nino Nimac, Vojo Marković, kako bi i ovogodišnji KDFV oplemenili svojim dirljivim notama i glazbenim emocijama.

    Martina Franić – predsjednica udruge Otok; Zagrepčanka koja se u Amsterdamu školovala za kazališnu i filmsku šminku te bodypainting i radila na raznim festivalima. Nakon povratka u Hrvatsku ljubav ju je dovela na Prvić, gdje živi i djeluje već 15 godina. Vodila je otočni etnografski muzej, konobu te dvije galerije, a sada sudjeluje u radu dvije otočne udruge, Otok i Zlatne ribice. Kako je i yoga njezina dugogodišnja ljubav, prošle je godine završila školu za učitelja yoge i na ovogodišnjem će Festivalu voditi radionice hatha yoge.

    Antonia Dobrota – dopredsjednica udruge Otok; otočanka sa stalnom adresom u Zagrebu, grafička dizajnerica po obrazovanju, ali svaštarica po znatiželji. Radila po dnevnim tiskovinama: Jutarnji list, business.hr, 21. stoljeće, Večernji list, Poslovni dnevnik. Sada vodi Zajednicu iznajmljivača i istražuje svaštari uobičajenim tempom.

    Sandra Korpar – tajnica udruge Otok; Riječanka koja je prije 4 godine postala novopečeni stanovnik Šepurine i povećala broj stanovnika za dva. Prije dolaska na otok, zadnjih 15 godina u Rijeci djeluje u kulturnoj udruzi Nova Akropola, gdje, između ostalog, drži predavanja povijesne i filozofske tematike. Ove godine održat će predavanje o vodi kao živom organizmu.

     

     

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja...

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    NAJNOVIJE

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...